Продавач на пазара ми каза как да държа зелената салата и магданоза свежи за цял ден

маруля
Изображение от Van3ssa ???????? Desiré ???? Dazzy ???? from Pixabay

Често купувам зеленчуци на пазара. Изборът там е по-голям, а зелените са винаги свежи. Дори вечерта копърът и магданозът изглеждат току-що набрани от градината. Това важи и за други зелени зеленчуци, например зелен лук, кориандър, босилек.

Винаги съм се чудела как продавачите правят това? Но когато ги питах, те винаги отговаряха едно и също нещо: „Доставят ни ги свежи през деня.“

И никога не съм се съмнявала в думите на продавачите, защото зелените зеленчуци наистина винаги изглеждат така, сякаш току-що са били взети от градината.

Наскоро обаче срещнах приятел, който продаваше зеленчуци и билки. Поговорихме си малко за живота. И не можах да се сдържа да попитам колко често му носят пресни зеленчуци през деня. Въпросът ми го разсмя и той отговори, че понякога не му доставят по няколко дни.

Тогава го помолих да ми каже как успява да запази зеленината свежа.

Естествено, за да се запазят свежи копърът, магданозът и др., те се пръскат от време на време с вода. Това обаче не спасява напълно свежестта.

Моят приятел каза, че въпреки това ще увехнат. Но има лесен начин как да освежите увехналата зеленина!

Ето какво ми каза продавачът:

Необходимо е зелените растения да се напълнят със студена вода и да се оставят за 60 минути. Но трябва да добавите 6% оцет към водата. Пропорцията е следната: 1 чаена лъжичка оцет на 200 мл вода. Това работи чудесно с магданоз, копър, кориандър и зелен лук.

А салатата (марулята)  може да я оставите в топла вода за 15 минути и тя отново ще бъде свежа.

Така те ще изглеждат сякаш току що са набрани от градината.

Advertisement