Шофьорът прави знак с разперени пръсти. Какво значи той?

Шофьорът прави знак с разперени пръсти. Какво значи той?

Много авто любителии общуват помежду си на пътя по необичаен начин. За това нямате нужда от месинджъри, джаджи или навигатори. Говорим за невербално взаимодействие с помощта на различни сигнали. Повечето от тях се разбират дори от начинаещите шофьори.

Но се случва дори „опитни“ хора да не знаят някои популярни жестове.

Знакът с разперени пръсти 

Например, протегнатата длан с разперени пръсти е знак, който не е разбираем за всички.

Исторически това общуване между шофьорите се появява след войната сред шофьорите на камиони. Те така се поздравявали и предупреждавали за опасност. С течение на времето този знак е придобил по-широка употреба.

Ако се върнем към споменатия жест (разперени пръсти на отворена длан), той указва за автомобили на КАТ или пост на КАТ по маршрута. Шофьорът на камиона предпочита да използва дланта си, вместо да мига с дългите светлини, защото има риск да заслепи насрещния трафик.

И още – този знак може да ви показва, че по пътя, по който карате има задръстване от автомобили заради катастрофа.

Това е важно – колоната от автомобили зад ъгъла може да бъде забелязана твърде късно. Шофьорите понякога се разсейват от взаимодействие със спътници или са потънали в собствените си мисли, така че предупреждението е уместно.

Въпросният жест често се използва за информиране за акция на пътни полицаи – масови проверки се правят доста често, но винаги е хубаво човек да бъде предупреден.

Не забравяйте и че отворената длан е знак на благодарност. Пропуснали сте кола? Ще ви благодарят от сърце, помахвайки с ръка. А понякога могат да ви благодарят и с пускане на аварийните.

Такива неформални сигнали играят голяма роля в живота на автомобилните ентусиасти, така че силно препоръчваме да ги научите и да ги използвате в подходящи ситуации. Това ще подобри взаимодействието ви на пътя, тъй като много хора използват подобни знаци.

Advertisement