Преди не можех да заспя до среднощ, а сега спя като къпана. Споделям ви ефективен метод:

спяща жена
Източник Ron Lach/Pexels

Какво по-хубаво от това да си легнете, да затворите очи и моментално да заспите, а на сутринта да се събудите свежи и ободрени!

Искам да споделя с вас един много ефективен начин да заспите бързо и да се насладите на спокоен, релаксиращ сън.

Доскоро страдах от хронична липса на сън, спях по 3-5 часа, като сънят ми беше повърхностен и неспокоен. Въртяха ми се произволни мисли, гърчех се в леглото като червей, обръщах се от едната страна на другата, концентрирайки се върху всеки звук, а слабата светлина от уличната лампа само допълваше общата нервност.

Но всичко приключи, когато открих истинската причина за моето безсъние.

За повечето хора единствената пречка за бърз сън винаги са били мислите в главите им. Трябва да се научим да ги изключваме по някакъв начин, в противен случай те ще продължат да отклоняват съзнанието ни от спокойна релаксация към бъдещи планове, проблеми и тревоги.

Този метод за бързо заспиване ми помогна да живея нормално

Легнете по гръб и затворете очи. Мислено се придвижете по тялото си от главата до петите, усетете го и се фокусирайте върху него.

След това насочете вниманието си само към стъпалата си. Цял ден са работили и дори сега, легнали в леглото, са още напрегнати. За да ги отпуснете, трябва малко усилие. Просто дръжте вниманието си върху тях и постепенно се отпуснете. Не бързайте, дайте си достатъчно време.

Когато стъпалата ви са отпуснати, насочете вниманието си към мускулите на прасеца. Уверете се, че мускулите са напълно отпуснати и едва след това преминете към коленете.

Както се досещате , трябва да отпуснем цялото тяло част по част

С тези действия убиваме два заека с един куршум. Първо, тялото ни получава качествена релаксация. Второ, съзнанието е заето със скучна, монотонна работа, която постепенно ни довежда до желания резултат.

Основното нещо е просто да не се разсейвате! Ако се хванете да мислите, просто пренасочете вниманието си обратно и продължете работата.

Някои мускули ще бъдат лесни за отпускане, докато на други ще отнеме повече време. Но основното е да не бързаме. След това преминете към бедрата, след това към таза, коремните мускули, гърдите, гърба.

По правило не всеки може веднага да отпусне раменете си. Следователно можете да работите върху тях поотделно, първо едното рамо, после другото.

След това преминаваме към мускулите на главата – челото, бузите, задната част на главата и дори ушите – всичко това трябва да се изключи отделно.

Въпреки че тези мускули са малки, те се намират в непосредствена близост до центъра на нашето съзнание (мозъка, ако желаете), което означава, че му влияят не по-малко от големите мускули.

Скритото предимство на този метод е, че най-вероятно няма да можете да го завършите, а просто ще заспите по време на процеса.

Всеки път ще заспивате по-бързо и сънят ви ще бъде по-дълбок и по-качествен. Лично аз сега имам време само да отпусна краката си, а след това вълната ме поема и ме отнася в царството на Морфей. Пожелавам ви да изпитате същото всяка вечер.

Advertisement