Наглите ми близки спряха да общуват с мен, защото не пожелах да им помогна с кредита

Наглите ми близки спряха да общуват с мен, защото не пожелах да им помогна с кредита
Изображение от Freepik

Разведена съм от 6 години. Доскоро живеех сама със седемгодишната си дъщеря в апартамент под наем. Сама взех това решение, защото не исках да създавам проблеми на майка ми и баба ми.

Заплатата ми стига за дъщеря ми и мен. Освен това намерих добра работа на непълен работен ден за себе си, правейки видеоклипове по поръчка. И бившият ми мъж редовно плаща издръжка.

С течение на времето успях да натрупам необходимата сума, за да си купя собствен едностаен апартамент. Апартаментът обаче не е голям, само 40 квадрата.

Първият път след развода със съпруга ми беше много трудно финансово. Нямах подкрепа от семейството и приятелите ми, всички ме осъждаха само, че съм разрушила семейството си. И това след като съпругът ми ми изневери със собствената ми приятелка.

От страна на собствената ми леля, която ми беше и кръстница, се чуха само упреци. Тя каза на майка ми, че съм провал и даде за пример собствената си дъщеря, която е омъжена, има дете, собствен дом и кола.

Разбира се, много се разстроих да чуя такива думи по мой адрес. Но не можех да спра да общувам с нея, тъй като често се засичахме в апартамента на майка ми и баба ми, която почина съвсем наскоро.

Но последната ни среща остана в паметта ми за цял живот. И ако знаех защо всички отиват на нея, нямаше да дойда. Майка ми ми се обади и каза, че въпросът е спешен.

Този път леля ми се въздържа да хвали семейството си. Тя призна, че семейството им в момента преживява тежки моменти. В допълнение към ипотечния кредит те имали заем за кола и заем за ремонт на апартамент.

Тогава разбрах, че баба ми им е дала част от парите. Тя имаше прилична пенсия. След смъртта на бабата и уволнението на дъщеря й, всички плащания паднали на плещите на съпруга. Но се оказало, че не му е по силите да плаща всичко.

Изразих съчувствието си на леля си. Но това, което чух след това, ме шокира.

Леля ме помоли за помощ. Честно казано, не разбирах какво мога да направя за тях. Аз съм самотна майка, живея в малък едностаен апартамент и такива неща. Тя ми предложи да продам жилището си и да се преместя при майка ми. И когато всичко им се нареди, ще ми върнат всички пари с лихвите.

Бях възмутенa. Как изобщо им е хрумнала такава идея? Когато всичко вървеше добре за тях, те ме наричаха провал, но сега искат да им помогна, в ущърб на себе си. Защо трябва да продавам апартамента си?

Без колебание отказах молбата на леля си. Бях изненадана от реакцията на майка ми. Тя ме нарече егоист. Оттогава комуникацията ми с близките е сведена до нула. Убедена съм, че съм прав, въпреки че се чувствам зле.

Advertisement