Знаете ли защо на Великден ядем козунак? Едва ли сте се замисляли…

козунак
Изображение от freepik

Според древното предание, след Своето възкресение Иисус Христос отишъл при апостолите по време на тяхната трапеза. Мястото в средата било оставено незаето, в средата на масата лежал предназначения за Него хляб.

Постепенно се появила традицията на Великден да се оставя хляб в храма (на гръцки той се нарича „артос“). Него го оставяли на специална маса, както направили апостолите.

В продължение на цялата Велика седмица с хляба артос се обикаля по време на всички църковни процесии около храма, а в събота след благословия се раздава на вярващите.

Тъй като семейството се явява една малка църква, то постепенно се появил обичаят всяко семейство да има свой артос. Такъв станал козунакът – висок хляб в цилиндрична форма от сладко тесто.

Имайки козунак на своята великденска трапеза, ние имаме упованието, че и в нашия дом присъства възкръсналия Христос.

Според пекаря Георги Лефтеров козунакът присъства като обреден хляб на нашата великденска трапеза от едва стотина години.

В студиото на „Отблизо“ по БНТ той разясни, че козунакът е символ на плътта Христова и най-ценното му е, че той обединява семейството и го събира заедно.

„Това е тялото Господне, това е хлябът на Господ“, категоричен е пекарят.

В дните на Великден християните се поздравяват един друг с победоносното възклицание „Христос Воскресе!“ При това от апостолските времена е прието целуването.

По традиция, вярващите си подаряват едни други червени яйца . Яйцето символизира гроба и възникването на живота в самите му недра; червената боя ознаменува нашето възраждане от кръвта на Иисус Христос.

Advertisement