„Мамо, дадох обяда си. Тя е гладна, а семейството й бедно“, каза синът ми, а аз онемях

Изображение от senivpetro on Freepik

Неотдавна класа на сина ми се появи ново момиче. Момиче от доста бедно семейство. Всички знаеха, че тя живее с майка си, която се е развела със съпруга си. Той изоставил семейството си и не плаща издръжка.

Но не знаех, че нещата са толкова зле. Оказа се, че момичето е принудено да гладува.

Синът ми ходи в най-обикновено училище. Въпреки това всичко е прилично и на добро ниво. Учителите са любезни и квалифицирани, а самото училище разполага дори с басейн.

Учениците обикновено обядват в училищния стол. Храната е добра, качествена и не е толкова скъпа. Никое от децата никога не е имало проблеми с намирането на пари за храна. Но ситуацията с Диана не беше толкова проста.

Семейството на това момиче изпитва осра нужда от пари. Бащата на Дина не помага на нея и майка й по никакъв начин, дори не общува с тях. Преди това момичето учело в частно училище, но след развода майка й не можела да си го позволи. Те се преместили при бабата да живеят в малък апартамент.

Майката на Диана работи много, но все не й стигат парите. Научих това от тяхна съседка: моя приятелка.

На пръв поглед е трудно да се каже, че Диана има финансови проблеми. Момичето винаги изглежда спретнато. Тя има малко приятели поради срамежливостта си, но като цяло е обикновено дете. Майката на Диана винаги даряваше пари за различни дейности, без да изразява възмущение. Дори ако сумата беше доста голяма.

Преди няколко дни, когато взех сина си след училище, той поиска да го нахраня. Бях изненадана, защото имаше пари за обяд.

Николай се поколеба, когато му зададох директен въпрос за парите. Но накрая все пак отговори:

– Само не се ядосвай, става ли?

Кимнах.

– Дадох си обяда, мамо. На Диана. Изглеждаше толкова гладна. Знаеш, че са бедни, нали? А аз мога да ям вкъщи. Така ли е?

Беше ми трудно да намеря каквито и да е думи от вълнение, но накрая уверих сина си, че е направил всичко както трябва. Бях много изненадана от постъпката му. Беше много благородно. Храната нямаше значение, Николай наистина може да яде у дома.

Седмица по-късно имаше среща в училище, на която някои от майките се оплакаха от Диана. Че взела обяда на дъщерите им. Майките заявиха, че Диана постоянно искала храна от други ученици.

Стигна се до там, че момичето ближело лъжиците на всички! Тези жени казаха, че Диана е лошо възпитана. А за такива хора няма място в класната стая. Мнозина се съгласиха с тази гледна точка.

Не можех просто да слушам такива неща мълчаливо. Изглеждаше толкова несправедливо! Скочих и казах, че всичко е лъжа. Диана е много добро момиче, което никога не е искало нищо от другите. Децата сами й предлагат да помогнат.

Друга майка ме подкрепи.

– Престанете да клеветите Дина! Всички знаем за финансовото състояние на нейното семейство. Майка й днес я няма, работи много, защото иначе няма да може да изхрани семейството си. Това са свестни, мили хора. Не можеш да лъжеш така за дете, което не е направило нищо лошо на никого. Какви хора сте вие? Не ви ли е срам от себе си?

След това тя даде пари на учителката.

– Нека Диана яде от тях през този месец. Искам да й помогна по някакъв начин. И всички вие трябва да се учите от децата си. Те са сто пъти по-добри от вас! Показаха истинско благородство!

Като каза това, жената просто напусна срещата.

Всички мълчаха, засрамени, явно не знаеха какво да кажат. Направих като нея и също дадох пари на учителката. След мен почти всички направиха същото.

Единствената, която не даде нищо, беше майката, която започна този фалшив разговор за Диана.

Имаше толкова много пари, че Диана спокойно можеше да яде в столовата цяла година. Бях много горда както с милите деца, така и с техните родители.

Ако нашите деца не бяха проявили такава доброта към своя съученик, нямаше да направим нищо, просто да пренебрегнем окаяната ситуация, в която се намираше това момиче.

В крайна сметка е много лесно да не забелязвате проблемите на другите хора. Мнозина днес го правят.

Advertisement