Ако видите домашна стоножка, не я убивайте. Ето защо:

стоножка
Източник: Pixabay

Когато забележим някое насекомо в дома си, първата ни реакция често е да го убием. В най-добрия случай, ако сте добра душа, може да вземете буболечката и да я пуснете навън.

Може би това, което ще прочетете, ще е в разрез с вашите убеждения: никога не убивайте домашните стоножки.

Колкото и гадни да ви изглеждат заради продълговатото си туловище и множеството крака, има причина, заради която трябва да ги оставите живи.

1. Когато намерите стоножка в банята, помнете, че е възможно това да е единствената преграда, стояща между вас и цял куп други противни същества.

2. Къщната (домашна) стоножка, която има 30 крака, е много по-къса от своите събратя. Не е много приятна за гледане, но едно от най-добрите средства за защита от други неканени гости вкъщи.

3. Домашните стоножки се смятат за „добрите ченгета“ сред членестоногите, тъй като навиците им на хранене са в полза на хората. Те се хранят с най-нелюбимите ни насекоми, включително хлебарки, мухи, молци, щурци, щипалки и малки паяци.

Ако видите домашна стоножка, пълзяща в дома ви и не сте забелязали други насекоми, това значи, че може да благодарите на собствения си заличител на пълзящи гадини.

4. Това не значи, че трябва да позволявате на стоножките свободно да се разхождат из дома ви. Но вместо да ги убивате, трябва внимателно да ги сложите в буркан и да ги изнесете на улицата извън дома в близост до листа и камъни.

6. Опасни ли са домашните стоножки? Въпреки че имат отровни жлези, с които убиват плячката си, те не представляват никаква опасност за хората. В малко вероятен случай, ако някоя от тях ви ухапе, ще изпитате кратковременен пристъп на временна болка.

7. Ако имате куче или котка, не трябва да се тревожите, защото отровата им не е достатъчно силна, за да причини вреда на вашите питомци. С други думи, тези същества са много по-безобидни, отколкото си мислим.

Ако вие не ги закачате, и те няма да ви закачат. Освен това, няма нужда да им плащате за услугите.

Advertisement