Тетрадка по краснопис на второкласник от 1957 г. Вижте колко красиво са пишели децата:

Тетрадка по краснопис на второкласник от 1957 г. Вижте колко красиво са пишели децата:
Източник: nmogabrovo.com

Навремето в училище имаше и такъв предмет като „Краснопис“. Всички деца бяха учени да използват правилно химикала, да пишат красиво и да не правят грешки в текста. 

За съжаление, днес красивото писане или калиграфията не присъства задължително в училищните стаи. Въпреки че подобно занимание би имало чудесен ефект върху учениците: в това технологично време нивата на стрес се усещат дори при най-малките.

А уроците по краснопис със сигурност ще бъде приятно забавление за децата, което ще помогне за намаляване на психическото натоварване, освен това ще повиши концентрацията и ще развие творческото им мислене.

тетрадка по краснопис
Източник: nmogabrovo.com

Отправяме се към далечната 1957 година. В сайта на Националния музей на образованието е представена тетрадка по краснопис на второкласник. Ученикът се казва Веселин Шишев и, съдейки по етикета на тетрадката, е бил във втори „В“ клас.

краснопис
Източник: nmogabrovo.com

Видимо е какво старание е положено про изписването на всяка една буква. 

През онези години децата получаваха оценки „за усърдие“, акуратността като цяло трябваше да присъства във всичко. Всеки ученик се опитваше да изпише правилно буквата, за да получи заветната шестица.

тетрадка по краснопис
Източник: nmogabrovo.com

Почти всеки ученик можеше да направи правилен и равен наклон на буквата. А какво виждаме в учениците днес? Ужасно изписани букви, подскачащи по редовете, недовършени. Трудно можем да говорим за естетика.

Но вас липсата на такъв предмет днес не бива да ви спира. Ето защо, ако искате да научите детето си на красив калиграфски почерк, просто му купете писалка и мастило.

Източник на снимките: nmogabrovo.com

Advertisement