„Сгънатият човек“ . След 28 г. мъж с тежко изкривяване най-сетне отново видял небето (видео)

Мъж от Китай живял в сгънато състояние 28 години, а лекарите сравняват операцията по изправянето му с изкачването на Еверест. Но само благодарение на нея китаецът видял небето за първи път от много време.

Заради анкилозиращ спондилит, тялото на Лий Хуан от провинция Хунан било в много необичайна позиция – брадичката докосвала гърдите му, гръдната му кост опирала в срамната му кост, а лицето му било на по-малко от три сантиметра от бедрата му.

Първите признаци на заболяването се появяват при Лий на 18-годишна възраст. Тогава лекарите по погрешка го диагностицирали с артрит и загубили ценно време. Докато успеят да поставят правилната диагноза, болестта вече напреднала силно. Лекарите само вдигнали рамене, без да знаят как да помогнат на „сгънатия“ пациент.

Ли Хуанг живял в това безпомощно състояние 28 години. Той бил напълно зависим от майка си, която му помагала да се храни, пере и облича. В отчаянието си китайката водила сина си в различни клиники, плащала пари за лечението му, но то не давало резултат.

Жената си мислела само едно: „Какво ще стане, ако внезапно умра? Кой ще се грижи за сина ми?“

Най-сетне, през юни 2020 г., Ли Хуана бил прегледан от ръководителя на отделението по гръбначна хирургия в Общата болница на университета в Шенжен, Тао Хуирен.

Въпреки впечатляващия си трудов стаж, тя за първи път се сблъсквала с толкова сериозен случай. Лекарката била шокирана от външния вид на пациента и от това колко дълго е живял в тази поза – да докосва лицето си с бедрото си.

Заради постоянното притискане на кожата между бедрата и гръдната кост, върху корема на Лий се образувала гнойна рана, която зараствала повече от месец.

Било решено лечението да се проведе на четири етапа. По време на първата операция през август лекарите увеличили разстоянието между лицето на Лий и краката му, счупвайки шийките на двете бедра.

Лий Хуа

Тази част от работата се оказала доста проста, но не била лишена от трудности – заради „сгънатата“ позиция лекарите трябвало да положат много усилия, за да свържат Лий към апарат за изкуствено дишане и той трябвало да бъде интубиран през носа – без никаква упойка и в пълно съзнание.

За да се подготви за този решаващ момент, от който зависел цялата операция, мъжът „отварял” дихателните си пътища в продължение на две седмици чрез надуване на балони. Процесът бил сложен и рискован и когато всичко било успешно, лекарите и сестрите ръкопляскали.

Две седмици след първата операция д-р Тао извършила втората. Този път хирурзите счупили  няколко шийни прешлена, за да повдигнат главата. А за здравина в гръбначния стълб на Лий била поставена метална конструкция.

Тази част от лечението било най-рискова. Едно грешно движение и мъжът щял да бъде парализиран за цял живот.

За щастие операцията била успешна и мъжът успял да погледне в очите на майка си за първи път от две десетилетия.

Изминали още три седмици и Лий се озовал отново в операционната. Задачата на хирурзите била да изправят горната част на гърба, която сега приличала на буквата С. Последвали нови счупвания и поставяне на щифтове.

И отново победа: след дълги години мъки, Лий най-накрая заспал, изправен в леглото. В продължение на повече от 20 години китаецът спял настрани, позиция, която силно притискала дробовете му. Понякога изобщо не можел да спи — не му достигало въздух.

Последната, четвърта операция се провела през октомври 2020 г. Лекарите поставили изкуствени тазобедрени стави на Лий, за да може да стои и да се движи по малко.

Седмица след процедурата мъжът, с подкрепата на медицинския персонал, направил първите си стъпки. Разбира се, не му било лесно. От слабост главата му се въртяла и краката му се гънели. Но Лий беше щастлив. Сам изминал четири метра. Можел ли да мечтае за това допреди година?

Д-р Хиурен направила невъзможното. Тя поела много рискове, но накрая всичко завършило благополучно.

По-късно Лий претърпял още една операция, този път на корема. Органът страдал много поради постоянната употреба на болкоуспокояващи.

Лий, който сега се подлага на рехабилитация в родния си Хунан, е много благодарен на университетската болница в Шенжен и лично на д-р Тао, че са го върнали към нормалния живот.

„След всички тези операции се чувствам като новороден“, казва китаецът.

Advertisement