Нощта срещу Андреевден е магична. Ето как да си пожелаете нещо, за да се сбъдне

Андреевден

30 ноември е Денят на Свети Андрей. В нощта на 29 срещу 30 ноември момите гадаят за женихите си, молят съдбата за щастие и скорошно предложение да се омъжат. Мнозина вярват, че в навечерието на Деня на Свети Андрей се случват мистични неща. И ако си го пожелаете искрено, ще се сбъдне най-заветното ви желание.

Традициите дошли до наши дни не са много, но важното е, че са се съхранили. На първо място трябва да разкажем за гадаенията на Андрей Първозвани. На този ден момичетата се опитват да разберат кой ще им е годеник, а вариантите са няколко:

— Преди да легнат да спят трябва да сложат няколко парчета хляб, които сами са изпекли, под възглавницата и да кажат: „Годенико, ела и опитай моя хляб“. Който й се присъни, той ще бъде нейният жених.

— Трябва да сипе малко вода в чиния, да сложи в нея няколко сламки във вид на мост и да я постави под леглото си. Годеникът ще дойде да преведе невестата през моста, тоест ще й се присъни.

— Можете също така да разберете колко деца ще имате, но за тази цел задължително трябва да е мразовита нощ. Трябва само да налеете една чаша вода, да сложите в нея пръстен и да я оставите на студа. Преди сън вземете чашата: колкото издутини има, толкова ще бъдат синовете; а колкото са вдлъбнатините – толкова и дъщери.

Поверията на Андреевден

На Андреевден хората слушали водата в кладенците и в замръзналите реки. Ако под леда водата е тиха, то зимата ще бъде хубава. А ако е шумна – това е на студ и виелици.

Ако на Андреевден има сняг, зимата ще бъде мразовита и студена. Студено, но слънчево? Ще има богат урожай.

Гаданията на Андреевден

Вечерта юношите и девойките отивали в най-просторното хале, където до полунощ се веселили, играели, пеели, танцували.

След това младежите излизали навън и девойките започвали да гадаят за любовта, отношенията, за своята съдба, омъжване, имената на годеника си и други важни въпроси.

До наши дни са се съхранили различни интересни гадаения на Андреевден, защото съвременните момичета се интересуват от същите въпроси не по-малко от предшествениците си.

Едно от най-известните гадаения за бъдещето е с обувки. Девойките сваляли обувките от левия си крак и ги хвърляли през портата. На която страна сочи предницата, натам ще е и къщата на мъжа й. А ако обувката покаже назад, към вратата, ще си седи невеста още една година.

Може да се гадае и с пръстен. Трябва да се налее половин чаша вода и внимателно да се пусне с конце пръстена в чашата. Пръстенът не трябва да докосва дъното.

Сега можете да се концентрирате върху вълнуващите ви въпроси и да ги задавате на глас. Например колко месеца ще се срещаш с младежа, след колко години ще се запознаеш с бъдещия ти мъж и т.н. Броят удари на пръстена в стените на чашата ще са отговора. Ако на въпроса може да се отговори с „да“ или „не“, то при утвърдителен отговор пръстенът ще се удари в чашата, а при отрицателен – ще остане неподвижен.

Източник: webmiastoto.com

Advertisement