Животно се намирало в смъртоносната хватка на боа и хора решили да му помогнат (видео)

Животно се намирало в смъртоносната хватка на боа и хора решили да му помогнат (видео)

В дивата природа има определени жестоки закони. Има хищници, има и жертва, чийто живот е обречен, когато друго животно я преследва. И тогава само човекът може да спаси бъдещата плячка от неизбежна смърт.

Този инцидент се случил в малкото аржентинско градче Лас Хатиас. Четирима мъже  забелязали някакво странно движение по пътя.

Когато хората се приближили, разбрали, че огромна боа стискала здраво някакво животно. Жертвата се оказала ягуарунди, малък представител на семейството на котките и близък роднина на пумите.

Първоначално ягуарундито практически не давало признаци на живот. Но щом мъжете се приближили, видели, че животното все още диша. Когато голямата котка забелязала хората, сякаш извикала за помощ.

Сърцераздирателни кадри са уловили момента, в който дивата котка се бори да диша, докато се опитва да се освободи от хватките на боа, преди да бъде спасена от местните жители.

Хищникът, гледайки в очите на потенциалните спасители, се опитал да издаде поне някои звуци, но вместо това само безпомощно отворило устата си. В последния момент ягуарундито направило нов опит да се измъкне от стоманената прегръдка, но боата само стиснала по-здраво жертвата.

Котката се строполила изтощена на земята.

боа души котка

Мъжете не можели да оставят животното да умре в агония. Четиримата успели да разхлабят хватката на боата и да освободят ягуарундито.

Както отбелязва местният горски на име Рохас, несъмнено е имало риск за човешкия живот и здраве при тази спасителна операция. Въпреки това Рохас казва, че местните знаят как да се справят с дивите животни, така че не се съмнява в успешния изход на събитията.

В района има три национални парка. Ягуарундито се среща от южен Тексас и крайбрежното Мексико на север, та чак до на юг до Северна Аржентина.

Въпросната боа constrictor occidentalis пък се счита за застрашен подвид заради прекомерния лов, както за кожата й, така и за търговията като домашен любимец.

Обикновено местните хора не се намесват в обичайния ритъм на дивата природа, в която винаги някой е жертва, а някой е хищник. Дори ако на мястото на жертвата има голяма котка. Но котката ягуарунди сякаш молела хората за помощ с очите си. И не можели да я подминат.

Advertisement