Намерих бележник на ученик от социализма. И един детайл в него ме изуми:

Намерих бележник на ученик от социализма. И един детайл в него ме изуми
Източник: Blitz

Споровете днес или преди образованието е било по-добро винаги са били горещи и са предизвиквали разнопосочни мнения. И двете системи имат своите плюсове и минуси.

Факт е, че навремето се влизаше далеч по-трудно в университет и задачата на училищата беше да подговят учениците добре за изпитите. 

Съвременните технологии са в голям плюс за днешните ученици, но те имат и големи недостатъци: постоянното „облъчване“ с телефони и компютри със сигурност вредят на когнитивните способности на децата и пречат на концентрацията им.

Най-вероятно мнозина са чували от възрастните, че преди образованието е било по-добро. Мнозина ще се заинтересуват да разберат как са учили нашите родители и баби и дядовци и дали училищното образование през социализма се е различавало много от днешното.

Имаше няколко основни разлики:

Един урок през соцализма продължаваше 45 минути, сега е 40 минути. Но тези пет минути могат да подобрят ученическия интелект хиляди пъти. Само си представете колко часа се губят.

Навремето имаше единен стандарт за училищната програма, във всички образователни институции те учеха строго по един и същ курс, в една и съща училищна униформа.

Днес по един и същ предмет има най-различни учебници и не всички образователни институции имат стандарти за училищна униформа, така че учениците се обличат по различен начин.

Със сигурност, ако сте млад човек, сте чували от родителите си или бабите и дядовците си, че едно време е било въпрос на чест да бъдеш отличник и че двойката е била голям срам. 

Този бележник на ученичка от учебната година 1984/1985 година е доказателство, че това не са празни приказки. На него виждаме, че от география, та до химия и руски
ученичката има само шестици и е пълна отличничка.

Все пак забележката вдясно „Ученичката не е подготвена по литература“ показва, че дори и тази прилежна ученичка невинаги си е знаела урока.

Споровете за някогашната и днешната система на образование няма да спрат вероятно никога. Но подобни бележници като този, изпълнени само с шестици, не бяха рядкост.

Advertisement