Двойка намерила това на плажа и спечелила 70 000 $

амбра
Източник: Wikimedia

Бил красив слънчев  ден. Почивайки си на плажа, английската двойка Хари и Анджела Уилямс решили да се разходят по брега.

Разхождайки се по плажа Мидълтън Сандс близо до залива Моркамб, двойката изведнъж усетила неприятната миризма на мъртва риба. Когато проследили миризмата на гниеща риба и открили сивкава бучка, малко по-малка от топка за ръгби.

„Камъкът“, който бил източникът на ужасната миризма, почти накарала двойката да избяга от мястото, където го намерили, но Хари внезапно си спомнил за нещо, което бил прочел.

Странният „ароматен“ артикул може би е ценно повръщано от кит!

Така се и оказали! Вонящият обект се оказал чисто и просто амбра – твърдо восъчно вещество, произведено в храносмилателния тракт на кита.

Двойката била прочела за амбрата във вестника, така че увили бучката в шал и я занесли у дома.

Подобни „камъчета“, намерени случайно на плажа, могат да струват хиляди долари. Най-често кехлибарът се използва в парфюмерията. Казват, че способността му да запазва миризмата за дълго време е просто фантастична.

Купувачите са готови да платят на съпрузите Уилямс 70 000 долара за вонящия камък, тежащ 1,57 кг. Това си е направо печалба от лотарията! И всичко това, защото китът повърнал на точното място, в точното време.

Амбрата се секретира в жлъчния канал и червата на кашалота и се смята, че се произвежда, за да улесни преминаването на твърди, остри предмети, които китът може да е ял.

Следващия път, когато отидете на плажа, не забравяйте да се огледате за специални „ароматни“ артикули.

Advertisement