Атанас, който гради храм: „Три пъти ми се яви насън Богородица и реших да издигна параклис“

Атанас, който гради храм:
Стоп кадър: Нова телевизия

Атанас Войнов е родом от Петричко, а след като в съня му се явява Дева Мария, той решава да издигне храм в нейна чест на стария път за Рупите.

Сънят

„Всичко тръгна от едно съновидение. Първият път сънувах Света Богородица на тази скала“, посочва Атанас  обяснява, че след този си сън върху скалите са решили да издълбаят християнски кръстове.

Годината е 2016 г. когато Богородица се явява за първи път в съня на Атанас, обляна в светлина. Месец по-късно сънят се повтаря. На третия път той решава, че това не може да е случайно и със свой приятел идват на мястото и започват да го разчистват.

Не след дълго сред пръстта двамара изравят бронзово кандило. 

храм Света Богородица
Стоп кадър: Нова телевизия

Знамението е ясно – тогава с лични средства Атанас и други доброволци решават да изградят храм, посветен на Божията майка, между скалите.

Първата копка е направена от двама монаси от Атон.

За истинско чудо може да се определи, че в една от нишите Атанас и сподвижниците му откриват църковна утвар. Сред откритите църковни находки са бронзови и сребърни кандила, сребърни икони, матапани с образа на Исус Христос…

На мястото на сегашния храм през 484 г. се е издигала черква.

Храмът все още се доизгражда със средствата и доброволци. Един ден Атанас се надява, когато бъде завършен, параклисът да бъде оставен в ръцете на чисти, праведни хора.

„Дано попадне в свестни ръце, за да може да е в полза на народа“, казва той. 

Advertisement