Велики понеделник е. Започва Страстната седмица

Исус гони търговците от храма
Исус гони търговците от храма. Източник: Wikipedia/Publiv Domain

Страстната седмица са дните за възпоменание на живота на Исус Христос. Всеки неин ден се нарича Велик. Страстната седмица завършва Великия пост, което означава, че вярващите започват да се подготвят за празнуването на Великден. Първият ден от седмицата се нарича Велики понеделник, който вярващите посрещат с искрени молитви и спазване на църковните правила.

В този ден Исус влиза в храма в Йерусалим и прогонва търговците от там, защото храмът не е място за търговия, а за единение с Бога.

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица. Постът е към края си и през първите 40 дни вярващите вървят към Господа, успокоявайки светските пороци, пречиствайки душите с молитви и добри дела. Последната седмица е времето, когато Господ се устремява към вярващите, преминавайки през изпитания. Това е времето, когато вярващите се молят на Господ, съпричастни към неговите жертви в името на хората.

Велики понеделник

На този ден според писанието Христос отишъл в пустинята да се помоли. Постът е установен от учениците на Христос в чест на неговата жертва за хората. Това е нещо като изпитание, за да покажем на себе си и на Бог, че сме достойни за прошка, достойни да посрещнем светлия празник Великден.

Началото на Страстната седмица по традиция започва с посещение на тържествена служба. Духовенството разказва на енориашите за изпитанията на Христос, като ги призовава да се молят за усилията му и да молят за прошка за непристойни действия. В понеделник се чуват проповеди за безплодната смоковница, Страшния съд при непокорство към Господа. Вярващите се молят техните безсмъртни души да бъдат освободени от всякаква негативност: алчност, завист, клюки.

Велики понеделник бележи началото на подготовката за Великден, което означава, че вярващите започват да почистват домовете си, да се отърват от ненужните вещи и постепенно да подреждат домовете си. Ненапразно този ден има второ име – Чист понеделник. 

Духовенството призовава вярващите да започнат от понеделник с молитви за покаяние и да се пристъпят към дела, като искат благословения от Господ. В този ден е важно да запомните, че щедростта и безкористната помощ ще се върнат стократно, така че на никого не се отказва подкрепа.

С Велики понеделник започва последната, най-строга седмица преди Великден. Това време е предназначено за покаяние и искрени молитви, насочени към укрепване във вярата и противопоставяне на тъмните сили, които могат да доведат до задънена улица и да ни лишат от духовно развитие.

Advertisement