Лазаровден: смисъл и традиции на празника

лазарки
Източник: Wikipedia

Всяка година православните християни отбелязват празник, който ознаменува едно от големите чудеса на Исус Христос. В деня на възкресението на Лазар можете да промените хода на живота си и да привлечете в него радост, здраве и щастие.

Лазарова събота е преходен празник: датата се променя в зависимост от честването на Великден. На този ден Исус Христос доказа на света и хората, че Той е Месията, призван на Земята да спаси човешкия род от бремето на първородния грях. Всяка година на този празник във всички православни храмове се отслужва литургия и се четат хвалебствени канони.

История и смисълът на Лазаровден

Според Писанието Лазар е бил проповедник, който е разказвал на хората за живота и учението на нашия Спасител. Когато Исус Христос разбрал за болестта на приятеля си, веднага отишъл да му помогне, но когато пристигнал на мястото, видял само сестрите си Марта и Мария, които оплаквали смъртта на починалия брат.

Тогава Божият Син отишъл в пещерата, където Лазар бил погребан четири дни, и извършил удивително чудо, в резултат на което проповедникът веднага възкръснал. Присъстващите в този момент сестри и апостоли отначало не могли да повярват на това, което видели.

Това чудо на възкресението убедило хората, че пред тях наистина е Божият Син. Новината бързо се разпространила и на следващия ден Исус, който влязъл в Йерусалим, бил посрещнат от тълпи от хора.

Събитията на този ден са напомняне за безграничната сила и възможности на Господ. Лазаровден се празнува в разгара на строгия пост, затова е важно да се спазват всички традиции, обичаи и знаци на празника.

Традиции и обичаи на празника

Както на повечето православни празници, и на Лазарова събота е забранено да се върши домакинска и селскостопанска работа. Вярва се обаче, че ако на този ден се засее грах, реколтата ще е добра.

По традиция на Лазаровден православните събират върбови клонки, които на следващия ден, на Цветница, се освещават в църквата. На този празник не се работи тежка работа и ръкоделие, не се празнуват сватби и рождени дни.

Тъй като празникът се пада в периода на Великия пост, е забранено да се организират шумни тържества, да има веселби и да се слагат богати трапези. Лазарова събота се празнува скромно, в семеен кръг, на скромна трапеза, където като лакомства се сервират само постни ястия.

На Лазаровден общуването трябва да бъде само положително, затова е забранено да се карате, да си спомняте враговете си и още повече да им желаете зло. Напротив, в този ден трябва да простите на недоброжелателите си и да пуснете обидата.

Българските обичаи

У нас на Лазаровден се провежда традиционния обичай „лазаруване“. В него участват млади неомъжени моми, наричани лазарки.

Преминалите през него подявки стават моми и могат да се момеят – да носят определено облекло и украшения, да завързват връзки и да се подготвят за женитба. В обичая се участва само веднъж.

Лазаруването много напомня на коледуването – лазарките обикалят къщите в селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

Advertisement