Подкаст на журналист разкрил вината на убиец! Но чак 27 г. след убийството

Кристин Смарт
Кристин Смарт изчезва при прибиране в общежитието си през 1996 г. Източник: FBI/AP

На 25 май 1996 г. в Калифорнийския политехнически държавен университет Кристин Смарт е убита от своя съученик Пол Флорес. Той бил на свобода почти три десетилетия. Но случаят най-накрая бил приключен с помощта на популярен подкаст.

Кристин Смарт изчезнала през май 1996 г., докато се връщала от парти в общежитието си в университета. Никой повече не видял 19-годишното момиче: през 2002 г. тя е обявена за мъртва задочно.

Десетилетия наред изглеждало, че престъплението няма да бъде разкрито. Между другото, полицията имала заподозрян в лицето на Пол Флорес, съученик на Смарт, който я завел до дома в нощта на изчезването й и бил последният човек, който я видял жива, но той твърдял, че е невинен.

Полицията не успяла да събере достатъчно непровержими доказателства срещу него, докато не дошла неочаквана помощ от един журналист през 2019 г.

Престъплението на XX век 

Кристин Денис Смарт дошла с родителите си в Калифорния, САЩ, от Западна Германия. През 1995 г. Кристин Смарт завършва гимназия и постъпва в университета.

На 25 май 1996 г. 19-годищната първокурсничка присъства на парти извън кампуса. Тя се прибра около 2 часа през нощта, но не сама. Придружена е от още трима студенти, включително Пол Флорес. Но момичето не знаело, че Флорес преди това си е спечелил негативна репутация сред момичетата в университета.

Според Флорес, след като той и Кристин си тръгнали от партито, те отишли в общежитието на Флорес, като по-късно Кристин се отправила къмсвоето общежитие.

След тази нощ Кристин Смарт никога повече не е видяна. Два дни по-късно съквартирантката на Смарт се свързал с полицията в кампуса и родителите на Смарт, тъй като момичето изглеждало се изпарило във въздуха. Само заради настояването на съквартирантката полицията в кампуса започва разследване.

Въпреки бавния старт на разследването, плакати и билбордове за изчезналата студентка постепенно започна,ли да се появяват на обществени места, предлагайки награди за информация, която може да помогне за намирането на Кристин Смарт.

Скоро двама следователи от офиса на прокуратурата бързо се насочили към личността на Флорес. Когато го разпитали, следователите забелязали много несъответствия в разказа му, най-вече нестабилната му история за това как е насинил окото си. 

Той им казал, че го е получил, играейки баскетбол с приятели, които отрекli информацията му. По-късно променил историята си, за да каже, че е ударил главата си, докато работи върху колата си, според съдебните регистри.

В крайна сметка Флорес бил идентифициран като „лице, представляващо интерес“ – тоест заподозрян – но отричал каквото и да е участие в изчезването на Кристин Смарт.

До юни 1996 г. случаят на Кристин Смарт бил преместен в друго полицейско управление, а полицията и доброволците започнали да претърсват кампуса на Калифорнийската полиция. Когато специално обучени кучета били използвани за претърсване на общежитията, трите животни реагирали, щом влезли в някогашната стая на Пол Флорес.

Жестокото убийство 

Пол Флорес
Вината на Пол Флорес успяла да бъде доказана едва след десетилетия. Източник: San Luis Obispo County Sheriff

През есента на 1996 г. жена на име Мери Ласитър наема къща, собственост на майката на Пол Флорес, Сюзън, в същия щат Калифорния. По време на престоя си наемателката намерила на алеята обица, която изглежда съвпадала с огърлицата, която била изобразена с Кристин Смарт на един от билбордовете.

Ласитър дала обицата на полицията, но те я загубили преди да я маркират като доказателство.

Полицията претърсила много по-късно дома на майката на Флорес, но там не били намерени доказателства. Следователите в крайна сметка открили биологични частици от тялото на Кристин в другия дом на Флорес, но това било след повече от две десетилетия. Тъй като полицията не успява да събере достатъчно доказателства в началото, Флорес не е арестуван или обвинен.

По време на свидетелските си показания Пол Флорес 27 пъти  се позовава на Петата поправка по съвет на своя адвокат. Единствените отговори, които дал, били неговото име, дата на раждане и номер на социална осигуровка: той не отговорил на въпроси дали е студент в Калифорнийския университет, как се казва баща му или дори дали готви хамбургери на работата си в Hamburgers на Garland.

Тактиката изглежда проработи и полицията скоро признала, че без никаква нова информация от Флорес разследването е замряло. „Имаме нужда Пол Флорес да ни каже какво се е случило“, казал говорителят на полицията Ед Уилямс. — Работата е там, че разполагаме с много опитни детективи, които са извършили над сто разпита и всички те водят до мистър Флорес.

Наказанието

Едва през 2019 г. разследването получило така необходимата помощ от неочакван източник: подкастът на журналиста на свободна практика Крис Ламбърт за изчезването на Кристин Смарт. Ламбърт успял да предизвика вълна от нова информация за случая, довел до ареста на Флорес.

Един ден той изпраща имейл на приятелката си с линк към статия за изчезването на студентката Кристин, като на шега казва, че ще разреши случая. Той също така казал на свой приятел писател за интереса си към изчезването на момичето.

Същият приятел по-късно отговорил на Ламбърт по имейла: „Не мога да повярвам, че не ти казах. Ходех на училище с момчето, което я изпрати до дома онази вечер. Ходих в гимназията с него. Всички го наричахме „Страшния Пол“.

И така, през 2019 г. Ламбърт бил вдъхновен да създаде подкаст за този студен случай: подкастът бързо се превърнал в хит, събирайки почти 75 000 прослушвания в деня, в който бил публикуван първият епизод.

Тъй като подкастът станал популярен, все повече хора започнали да се обръщат към Ламбърт с нова информация за Кристин и Пол Флорес. Някои дори обвинили Флорес в сексуално насилие. Ламбърт също започнал да работи с полицията, позволявайки на следователите да разпитват неговите източници и да привлекат повече хора в разследването.

На 22 април 2020 г. „Лос Анджелис Таймс“ съобщил, че е връчена заповед за обиск в дома на Пол Флорес в Сан Педро, Калифорния. Било съобщено, че многобройни „предмети, представляващи интерес“, са били успешно открити по време на търсенето. Сред артикулите, открити при претърсването, са лекарства за изнасилване на среща и домашно направени видеоклипове, показващи как Флорес извършва актове на содомизиране и изнасилване на млади жени.

През април 2021 г. Пол Флорес най-накрая е арестуван по подозрение в убийството на Кристин Смарт: много хора, включително полицията и семейството на починалата, гледали на подкаста на журналиста Ламбърт като на движеща сила зад разследването.

Бащата на Пол, Рубен Флорес, също бил арестуван и обвинен в съучастие, тъй като се съобщава, че е помогнал на сина си да скрие тялото на момичето.

„Крис успял да реши част от пъзела, заедно с полицаите, които работят по този случай от години, и офиса на прокуратурата“, казва шериф Паркинсън за въздействието, което подкастът на Ламбърт оказал върху разследването.

През 2022 г. журналистът присъства на процеса за убийство, който завършил с това, че Пол Флорес, сега на 46 години, окончателно е осъден за убийството на Кристин Смарт. По-късно Флорес е осъден на 25 години затвор, докато баща му е оправдан от отделен съдебен процес.

Advertisement