Велики вторник е. Ето какво трябва да се направи на този ден:

Велики Вторник е. Ето какво трябва да се направи на този ден:
Източник: WIkipedia/Public domain

На втория ден от Страстната седмица православните вярващи възпоменават проповедта на Божия Син в Йерусалимския храм. Научете как да прекарате Велики вторник, за да избегнете неприятности и беди.

На Велики вторник православните християни приключват подготовката преди Великден. На този ден те перат, гладят и шият дрехи, освобождават се от ненужните вещи и завършват основния процес на почистване и ремонт на помещенията.

До настъпването на Великден всички домакински задължения трябва да са свършени. Почистването на дома преди Великден е важна традиция.

Както през останалите дни от Страстната седмица, във Велики вторник трябва да се произнасят ммолитви. На този ден се препоръчва да се молите за опрощение на греховете, да поискате здраве и семейно благополучие.

За да мине предстоящата година в благополучие и благоденствие, на Велики вторник трябва да се правят добри дела. На този ден трябва да помогнете на просещите, да помагате на нуждаещите се и на близките си.

Прието е да се организира скромна трапеза на Велики вторник, като се канят на нея не само членове на семейството, но и близки, за да се укрепят семейните връзки. Духовниците напомнят, че Великият пост продължава, затова на трапезата се слагат постни ястия.

Трябва да съблюдаваме чистота и морал. Това означава, че не можете да се отдадете на лоши навици, да клюкарствате, да се карате и също да подминавате нещастието на някой друг.

В древността във Велики вторник са събирали вода от снега и с нея миели всички домашни животни, за да ги предпазят от болести и беди.

Молитви във Велики вторник

„Да служим усърдно на нашия Господ. По Неговата милостиня са ни дадени дарове. Нека ги увеличим, нека ги отгледаме в душите си. Нека насочим мислите си към добри дела, нека служим за просветление, говорейки с думи за величието и силата на нашия Господ. Нека да образоваме невежите и да помагаме на бедните и страдащите с безкористност, разпространявайки нашата помощ. Направи ни достойни, Исусе Христе, да бъдем достойни за Теб. Амин“.

„Господи, виждам Твоя чертог украсен, но нямам дрехи, за да се приближа и да вляза в него. С Твоята благодат озари душата ми, облечи я в блестящи дрехи и спаси душите на всички, които днес съществуват. Амин“.

„Свети Боже, владетел на нашите души. На Тебе се молим, надежда наша. Помилуй, Господи, твоите грешни раби, дарувай спасение на душите ни и спаси децата ни от беди, болести и алчност. Молим се на Тебе и Майко Богородица, облечи ни с твоя грижовен покров, осени ни с кръстния знак и посочи праведния и безгрешен път. Амин“.

Всяка молитва служи за общуване на душата с Бога. Небето винаги е отворено за диалог и в дните на големи празници, благодарение на вярата на милиони хора, думите на молитвата се обединяват и се издигат в общ поток. Благодатта от небето ще докосне всеки, който искрено вярва и желае спасението на себе си и на своите близки.

Advertisement