Учените са категорични: ето в кой месец се раждат най-умните деца

Учените са категорични: ето в кой месец се раждат най-умните деца

Астрологията винаги е била популярна и е предизвиквала интерес сред всички слоеве на населението. Само мащабът на популярността й в различни времена е бил различен. В далечното минало астрологичните прогнози са били използвани за насочване на важни решения, които са имали исторически последици. Опитните астролози били уважавани и богати хора.

В момента някои хора продължават да използват услугите на астролози, преследвайки съвсем различни цели. Въпреки почти мистичния статут на астрологията, всеки знае своята зодия и почти всеки знае характеристиките, характерни за неговия знак.

Американски учени решили да изследват малък участък от астрологичните данни и да открият връзката между зодиите и умствените способности на децата. Гледайки напред, искаме да отбележим, че резултатите от техните научни изследвания съвпаднали с изявленията на астролозите.

Как е направено изследването

За да разберат кой зодиакален знак отговаря на най-високото ниво на IQ, учените анализирали резултатите от усвояването на общообразователната програма на повече от един милион ученици доброволци. Възрастовата група на участниците се състояла от деца от шест до петнадесет години. Естествено, всяка възраст имала своя програма за обучение.

Децата с най-високи интелектуални способности

Най-високи интелектуални способности са открити при децата, родени през септември. И заслужава да се отбележи, че разликата в нивата на IQ между месеците се оказва огромна. Зодиите, съответстващи на този месец, са Дева и Везни.

Средният резултат на родените през този месец е много по-висок от средния резултат на родените през всички останали месеци.

Експертите заключили, че няма съмнение, че септемврийските деца имат голям потенциал и образователни способности.

Научното обяснение

Във връзка с това явление и за да разсеят известна мистика около това съвпадение на резултатите от научните изследвания и астрологичните данни, учените се опитали да дадат разумно обяснение на получените данни.

Според изследователите най-вероятната причина за този „феномен“ е, че децата, родени през септември, обикновено са една година по-големи от своите съученици.

Във всеки случай обяснението не е много убедително и няма достатъчно аргументи за пълно изравняване на статуса на астрологията и всеки избира в какво да вярва и към какво да се придържа. И изобщо не е необходимо да се опитвате да раждате детето си през септември, защото историята е пълна с примери за гении, които изобщо не са родени под зодиакалния знак Дева или Везни.

Например политически гений като Уинстън Чърчил е роден в края на ноември, физикът Алберт Айнщайн и космолог и астрофизик Стивън Хокинг в средата на март, а талантливият предприемач Бил Гейтс в края на октомври.

Advertisement