Жребче било съсипано след смъртта на майка си. Но едно куче му помогнало да се справи с мъката

Жребче било съсипано след смъртта на майка си. Но едно куче му помогнало да се справи с мъката
Кучето споделило мъката от загубата с малко жребче FACEBOOK/KARLA SWINDLE

Вероятно ще се изненадате да научите, че нашите малки братя също могат да почувстват болката от загубата и да се опитат да помогнат на другите.

Кучето, което се притекло на помощ

Тази история се случила в Алабама (САЩ) в една от фермите, където жена на име Карла Суиндъл отглеждала коне. Жената имала и куче на име Зип във фермата си.

Едно обикновено куче мелез, което работело като „аларма“. Но, както се оказало, Зип не бил съвсем обикновен. Той успял да помогне на най-неочаквано място, където другите вече били загубили надежда.

Един ден във фермата на Карла кон на име Санди родила дългоочакван наследник – малко жребче, което било наречено Тай. За съжаление раждането било трудно и Санди не оцеляла, умирайки няколко дни след раждането на Тай.

Бебето било много разстроено от смъртта на майка си. С течение на времето Тай се изолирало в скръбта си и спряло да яде, да пие и да излиза от кошарата си.

Както знаете, конете са социални животни и често живеят като едно приятелско семейство. Според Карла, жребчето можело да бъде хранено с шише и да му се дава вкусна трева, но тя не можела да замени мама-кон.

Тай се стопявал пред очите на всички, а жената не можела да направи нищо, за да му помогне.

Първата среща, дала началото на едно голямо приятелство

кучето Зип
FACEBOOK/KARLA SWINDLE

Тай просто лежал на сламата цял ден, без да прави опити да стане или да яде. Карла вече мислено се била сбогувала с него, когато един ден кучето Зип не решило да погледне в обора.

Изумената Карла, която тъкмо почиствала кошарата на жребчето, видяла как кучето тихо се приближило до него, постояло за минута и просто легнало до кончето.

Зип не издал нито звук, той просто легнал до Тай с гръб. След като полежал мълчаливо няколко минути, Зип изведнъж нада тих хленчещ вой – сякаш разбирал какво чувства жребчето и споделял мъката си с него.

Карла си тръгнала тихо, крадешком изтривайки сълзите си – за първи път виждала подобно нещо.

След този инцидент Зип започнал да идва всеки ден в кошарата на Тай. Според Карла, Зип е проявявал интерес към новородени жребчета и преди, но никога не се е доближавал твърде много до тях.

Жената също така добавя, смеейки се, че Зип бил толкова нетърпелив да види приятеля си, че тичал при нея и буквално я завличал към конюшната на Тай, за да я отвори бързо.

Кучето върнало кончето към живота

Първоначално Тай не реагирал на Зип, но с времето свикнал с малкото куче и започнал да се сближава с него. Зип облизал тъжното лице на Тай и той в отговор положил глава на гърба на приятеля си.

Няколко дни по-късно, за изненада на Карла, Тай най-накрая излязъл от кошарата си. Разбира се, Зип бил до него, следвайки го на всяка крачка.

Жребчето и кучето толкова се сприятелили, че вече не се разхождали един без друг. Когато Зип идвал с Карла в кошарата на Тай, той излайвал радостно, анонсирайки пристигането си. Тай отговарял със силно цвилене и започнал да чука на портата на конюшната, настоявайки да бъде отворена.

След като приятелите се оказвали заедно, те почват да бягат, да скачат и да „крещят“ из целия район. Карла била щастлива да види малкото жребче да расте и да наддава на тегло.

Кучето помогнало на Тай да се справи със загубата на майка си.

Приятелство завинаги

куче и кон
FACEBOOK/KARLA SWINDLE

В момента Тай е пораснал и се е превърнал в красив грациозен кон, който още живее с роднините си там, във фермата. Но, както казва Карла, той не забравил този, който му помогнал в трудните моменти.

Когато Зип идва на пасището, Тай поздравява стария си приятел и го помушква с удоволствие. Зип само изписква в отговор и заедно започват да тичат из цялото пасище, ​​въпреки озадачените муцуни на другите коне.

Не е ли това най-истинското приятелство? Виждаме, че това чувство се изпитва от всички живи същества, независимо от вида и произхода. 

А вие виждали ли сте подобна междувидова дружба?

Advertisement