Военен трик, с който можете да заспите навсякъде и по всяко време за 2 минути

Военен трик, с който можете да заспите навсякъде и по всяко време за 2 минути
Източник: justin_agustin / TikTok

Представете си, че е късно през нощта и се мъчите да спите. Това не е изненадващо – хроничното недоспиване става все по-разпространено или поне все повече се говори за него.

Изследователите казват, че близо 30% от населението на света страда по един или друг начин от безсъние и умора.

Ако сте един от онези, на които им е трудно да заспят бързо (или изобщо), ще се радвате да разберете, че има така наречен военен метод за сън, използван от военните сили по света, който помага на хората да се научат да заспиват само за 2 минути.

Методът на военния сън

Военният метод за сън се появява за първи път през 1981 г. в книгата на бившия военен и олимпийски треньор Лойд Бъд-Уинтър, наречена Relax and Win: Championship Performance, която е специално създадена за военни и пилоти, за да се научат как да заспиват бързо при всякакви условия.

Все пак за военните добрият сън може да бъде въпрос на живот и смърт.

Самият треньор Уинтър прекарва годините след Втората световна война, разговаряйки с военнослужещи и научавайки от пилоти за малко известна техника, която те използват, за да заспят бързо.

Скоро 96% от военните (в огромен брой страни), използвали военния метод от книгата на Лойд Уинтър, се научили да заспиват в рамките на 10 минути – дори да има стрелба на заден план. 

Основно внимание на този метод се обръща последователното отпускане на всяка част от тялото от лицето до пръстите на краката.

След това, докато тялото ви се отпуска, вие изчиствате ума си, като мислите за някаква приятна сцена, като например, че сте в лодка в езеро.

И така, каква е вълшебната техника?

Ето 5 ключови стъпки, които са специално разработени, така че всеки да може да започне да практикува метода от днес:

Отпуснете лицето си: започнете, като отпуснете лицето, очите, веждите и челото си и освободете напрежението от устните и челюстите, включително езика. Почувствайте напрежението в тях и съзнателно отпуснете тези мускули.

Започнете да отпускате горната част на тялото си: след това се концентрирайте върху горната част на тялото, отпуснете раменете, гърба си и след това преминете към ръцете, дланите, дланите и освободете всяко напрежение от пръстите си.

След това отпуснете всеки крак: оставете усещането за релаксация да премине и през краката ви и почувствайте как цялото напрежение изчезва. Оставете краката си да потънат в мекото легло.

Изчистете ума си: опитайте се да изчистите ума си от всеки стрес и мисли и си представете успокояващи сценарии. Има няколко начина да направите това. Например, опитайте да визуализирате някои успокояващи образи, като например да се носите в лодка, плаваща в кристално чисто езеро и да гледате нагоре към облаците. Ако това не помогне, опитайте да си повтаряте думите „не мисли“ отново и отново за около 10 секунди.

Продължете да дишате: вдишайте и издишайте бавно. Използвайте метода на дишане 4-7-8. Този метод включва вдишване през носа, като броите до 4, задържане на дъха си, като броите до 7, и издишване през устата, като броите до 8. Този начин на дишане може да помогне за забавяне на сърдечната честота и да отпусне тялото ви, като така заспите по-лесно.

През първите няколко дни свикването с тази техника може да бъде много трудно, затова е важно да я практикувате всяка вечер в продължение на 1 месец. Въпреки това, можете лесно да почувствате първите забележими резултати само след 1 седмица от военната техника за сън.

Advertisement