Тя три пъти звъняла за помощ от леговището на изверга но не й повярвали

Тя три пъти звъняла за помощ от леговището на изверга но не й повярвали
Случаят с Александра предизвиква тежка политическа криза в Румъния. Снимка: социалните мрежи

15-годишно момиче се качило в кола на стоп и било заловено от истинско чудовище в човешки образ. Младата пленница можела и трябвало да бъде спасена, но забавянето на властите се оказало фатално.

В Румъния сме. Малък провинциален град Каракал с население от 30 хиляди души, център на голям селскостопански регион в южната част на страната.

На 24 юли 2019 г. следобед 15-годишната ученичка Александра Мачешану напуснала дома си в село на 10 км от Каракал и се отправила към областния център. Межруградският транспорт е лош, а основното средство за придвижване е пътуване на стоп.

Момичето напълно безстрашно се качило в поредния спрял камион. Така правела вече много пъти, но този ден станал съдбовен за нея. Тя не се върнала никога у дома.

Родителите подали сигнал, информирали местната полиция, но те не си мръднали пръста. Мързеливата полиция смятала, че момичето от село е избягало в големия град в търсене на красив живот.

На следващия ден, 25 юли, в 11:05 ч. на телефон 112 получили обаждане от мобилен номер.

Обаждането било прието от момиче-оператор. Обаждащата се представила като Александра Мачешану, посочила възрастта си и заявила, че е била отвлечена от неизвестен мъж на солидна възраст и насилствено държана в частна къща някъде в покрайнините на град Каракал.

Операторката попитала дали има насилие, а момичето потвърдило. В този момент разговорът било прекъснат по неизвестна причина.

Но Александра веднага набрала отново. В 11:07 момичето се свързало отново с полицията. Александра помолила за помощ, казала, че не знае къде точно се намира, но посочила няколко координати, които си спомнила, докато била карана към леговището на похитителя. Тя не знаела номера и марката на камиона, който управлявал похитителят.

Що се отнася до телефона, според момичето, това бил телефонът на похитителя, който той бил оставил в стаята. След това разговорът отново е прекъснат.

Третото обаждане от Александра дошло в 11:12.Третият оператор отново прехвърлил обаждането към полицията. Момичето помолило за помощ, но и това обаждане било внезапно прекъснато. Може би батерията на телефона е била изтощена.

Въпреки трите обаждания, никой не се притекъл на помощ, никой не се опитал да „прихване“ сигнала от обадиллия се телефон. Явно полицията просто не повярвала на изявлението на момичето. Смятали, че детето се шегува.

По-късно записите от преговорите ще бъдат публикувани и цяла Румъния ще чуе, че и операторите на Спасителната служба, и полицията са говорили на нещастното дете по ироничен и арогантен начин.

Все пак решили да проучат номера, от който дошло обаждането. При желание това можело да стане за минути, но полицията решил да премине през всички бюрократични инстанции.

Първо  получили прокурорско постановление и написали официално искане до телекомуникационната компания с искане да се посочи собственикът. След получаване на данните от инсталацията те отново поискали постановление от прокурор, този път за обиск.

И чак 18 часа по-късно, в 6:00 сутринта на 26 юли, полицията пристига в нужната къща. Две стаи вътре били превърнати в истински подземия за задържане на хора.

Собственикът, 65-годишният бизнесмен Георге Динча, веднага признал за … две отвличания и убийства!

Александра Мачешану било второто момиче. Първата, 18-годишната Луиза Меленку, той отвлякъл на 14 април по същата схема (прибрана от пътя). Извергът завлякъл и двете в леговището си, малтретирал ги и отнел живота им.

Престъпното бездействие на длъжностните лица и силите за сигурност предизвикали грандиозна политическа криза в Румъния. Освободени са министърът на вътрешните работи, шефът на криминална полиция, директорът на спасителната служба, цялото ръководство на местната полиция и прокуратурата на Каракал.

Уволнен е и министърът на образованието, който цинично заявил в интервю, че самата Александра е виновна – нямало нужда да се качва в коли с непознати.

Но къде са телата на изчезналите момичета?

И тук започва основната мистерия на тази история. Останките на Луиз никога не са открити. Извършителят казал, че ги е изхвърлил в гората.

Георге Динча твърдял, че тялото на Александра било изгорено във варел. И го направил малко преди пристигането на полицията. А самият процес на изгаряне отнел 8 часа. По същото време, докато полицията събирала разрешителни…

Във варела са намерени само фрагменти от кости и зъби. ДНК анализът потвърдила, че вероятно са на Александра Мачешану.

Но родителите и на двете момичета не вярват, че дъщерите им са мъртви. И не става въпрос за това, че надеждата умира последна.

През 2022 г. Георге Динча променя драматично показанията си. Той заявил, че само е отвлякъл и малтретирал Александра и Луиза. А след това ги предава на местен престъпен бос, който изпраща момичетата в робство, в турски бордей.

Тръгват слухове, че местната полиция „защитава“ този престъпен бос и затова с изтезания полицаите са принудили Динча да признае за убийствата и да прикрие следите от престъпления. И подхвърлили „частите от зъби“ на Александра.

Няма как да знаем какво се е случило точно… Но в полза на тази версия е фактът, че никой от съседите не е видял Динча да гори нещо в двора си през дните на изчезването на Александра. А и миризмата на горяща плът определено ще бъде усетена от местните жители.

Мнозина подозират, че Динча лъже, за да прикрие мрежа за трафик на хора, широко разпространено явление в Румъния и че прокурорите, които са работили по изчезването на Александра, умишлено са забавили нахлуването в имота на Динча.

Прокурорът Василеску Ливиу, докато работел по случая с изчезването на Луиза Меленку, се сдобил с кадри от колата на Динча, заснети от камера за наблюдение, свързвайки Динча с изчезването на Луиза доста преди отвличането на Александра. Въпреки това прокурорът Василеску никога не е разпитвал Динча, нито е претърсил колата или имуществото му

През септември 2022 г. съдът осъди Георге Динча на 30 години затвор и за двата случая. И да плати 700 хиляди евро обезщетение на близките на момичетата.

Извършителят е подал жалба и очаква окончателното решение на ВАС.

Advertisement