Тайната на дългия живот на баба ми: „Зарежи всичко и си почини“

Тайната на дългия живот на баба ми:
Изображение от Freepik

Баба ми, която живя 94 години, обичаше да казва:

„Не се безпокой за дреболии, грижи се за здравето си и почивай често. Ако миеш пода и изведнъж се умориш, изхвърли парцала и си почини.“

Самата тя лесно можеше да остави кофата в средата на стаята и да легне да си почине.

Баба ми говореше много за живота си, но това, което си спомням със сигурност, бяха 3 принципа, които тя искаше аз и сестра ми да запомним:

Зарежи всичко и си почини

Работата за вършене няма край! Но за да свършат всичко, много жени или вършат домакинска работа до вечерта, или, напротив, стават рано сутрин, за да имат време да свършат нещо преди работа.

В същото време има статистика, според която повече от половината население на света страда от хронична липса на сън.

Но все пак! Трябва да се научим да си почиваме.

Например, сега мога понякога (мнозина ще ме осъдят) да оставя чиниите до сутринта и да не ги мия веднага. Но на сутринта ще имам нови сили да го направя, докато яйцата се варят.

Или съпругът ми може да ги измие сам сутринта. Но не пропилях здравето си, опитвайки се да ги измия с последни сили. По-добре е аз и съпругът ми след вечеря и работен ден да седнем да се отпуснем и да гледаме филм.

А най-добре е да имате съдомиялна машина. Но досега не исках така, така че не планирах място в кухненския комплект. Жалко. Явно все още не се обичам достатъчно. 🙂

Не доказвай нищо на никого

Не занимавайте никого със съветите си, никой няма нужда от тях
Така ще запазите психическото си здраве.

Баба никога не е спорила с никого и не е доказвала нищо. И по-точно след като навърши 35. А като млада винаги вземаше думата на всички срещи, изразяваше мнението си, което често не се харесваше на всички, и спореше.

Следователно до 35-годишна възраст тя не беше любима на мнозина. И тогава осъзнала: „Защо правя това? Кому е нужно това? Само влошавам нещата за себе си.“

И спряла да доказва каквото и да е на когото и да било. След това решение животът й стана много лесен и се превърна в душата на компанията!

Обичай се, глези се и се грижи за здравето си

„Лягай си рано, пий много, яж правилните храни, пийте чай вместо кафе.“

Животът на баба ми след промените не беше лесен, но веднага щом можеше да си го позволи, тя започна да купува най-добрите продукти: колбаси, плодове, сладкиши и т.н. Започна да се поглези с лакомства.

Когато децата пораснаха, започна да пътува и да ходи по курорти.

Винаги се къдреше, боядисваше веждите си до последния момент и носеше червено палто. Никога не е носила забрадка, нито е седяла на пейка с други баби, а просто се разхождаше по улицата и съзерцаваше.

А през последните години много четеше и си почиваше. И обичаше да казва какво прекрасно време е настанало!

Може би всички тези принципи и може би генетиката и друга екология са й помогнали да живее до такава достолепна възраст. Във всеки случай винаги е добре да зарежете всичко и да се отпуснете)

Advertisement