Лекар разказа за нов симптом на COVID-19. Изглежда безобидно, но само на пръв поглед

Лекар-разказа-за-нов-симптом-на-COVID-19.-Изглежда-безобидно,-но-само-на-пръв-поглед

Главният лекар на болницата в Комунарк (Русия) Дени Проценко заяви, че пациентите с коронавирус имат нов симптом – обриви по ръцете и стомаха. Почти всички пациенти на болничния комплекс в Комунарк били покрити с червени петна. Това може да се дължи на мутация на вируса.

В петък, 1 май, агенция ТАСС съобщи, че лекарите в Комунарк наблюдават нов симптом на коронавирус при пациентите – кожни обриви. Денис Проценко разказа за това по време на онлайн среща, организирана от Руския еврейски конгрес. Проценко не изключва новият симптом да е свързан с мутация на коронавируса:

Виждаме в по-голямата част от пациентите, постъпили при нас, кожни проявления, за които не е писано много. Може да се предположи за мутация само от разликата в клиничната картина. Обривите са доста разнообразни. На първо място, обриви по кожата на ръцете и корема.

Според него повечето пациенти на болницата вече имат характерни кожни прояви, които приличат на червени петна по ръцете и стомаха и напомнят копривна треска.

Източник: Sanchez A, Sohier P, Benghanem S, et al. (2020) Digitate Papulosquamous Eruption Associated With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Infection.

За кожните проявления лекарят споменал в своя фейсбук. Лекарят е учуден от разнообразните симптоми на новото заболяване.

По-рано учените също бяха съобщили за кожни проявления на коронавируса. Испанските изследователи също наблюдават петна по кожата на пациентите – само че не по ръцете и стомаха. А кожата на лекарите от Китай, които бяха болни от коронавирус, напълно промени цвета си на черен – за щастие, не за дълго.

Advertisement