След тази статия повече няма да подхвърляте бебето във въздуха

След тази статия повече няма да подхвърляте бебето във въздуха
Източник: Pexels/ArtHouse Studio

Много родители обичат да вземат бебето на ръце и да го вдигат високо над главата си. Това е добре. Но когато бебето започне да се подхвърля, това може да бъде много опасно!

Освен приливът на адреналин и тръпката, които се причиняват на кърмачето, това е вредно по три причини:

1) Винаги има риск да не хванете детето. За съжаление, това се случва постоянно, въпреки че на всички изглежда, че няма да позволят това да се случи.

2) При свободно падане неразвитите мускули на врата се пренапрягат при бебето. Все още не са достатъчно силни за такива упражнения.

3) Такова разклащане може да доведе до увреждане на костите, мозъка и очите на бебето.

Така че винаги дръжте главата на бебето, когато играете с него и никога не го хвърляйте нагоре. Подвигане – да, подхвърляне – не.

Синдром на раздрусаното бебе

Опасно е и раздрусването на бебето.

Когато бебето се разтърси енергично, главата му се върти неконтролируемо, защото мускулите на врата му са недоразвити и не осигуряват голяма опора за главата му. Последствията могат да бъдат увреждане на костите или разкъсване на кръвоносните съдове или нервите, които преминават през мозъчната тъкан.

Ако раздрусването завърши с удар на детето в повърхност, последствията могат да бъдат още по-лоши, унищожавайки мозъчните клетки, пречейки му да получава достатъчно кислород.

Само няколко секунди са достатъчни, за да настъпят непоправими увреждания на мозъка, повтарят специалистите. Най-честите последици са пълна или частична слепота; глухота; забавяне на ученето, умствено увреждане и/или световъртеж.

Експертите посочват, че има психологически фактори, които могат да увеличат риска от раздрусване на бебето. Има определени профили: млади и неопитни родители, стрес, злоупотреба с алкохол или наркотици или страдащи от психични разстройства. Това поведение се среща по-често при мъжете.

Синдромът на раздрусаното бебе е опасно нещо!

Advertisement