Случаят на Стейси и нейния син, който бил разкрит 27 години по-късно

Случаят на Стейси и нейния син, който бил разкрит 27 години по-късно
Стейси Фалкън-Дюи и нейният син Джейкъб били открити мъртви на метри от колата си. Източник: Vianne Falcon

В ранната сутрин на 28 октомври 1994 г. разносвач на вестници тръгва по маршрута си в Рентън, Вашингтон. Било около 3:30 сутринта, когато забелязва нещо подозрително.

На малък задънен път, обграден с дървета,се виждала кола с отворени врати. На пътя до колата лежало нещо. Той се приближил и намерил жена и дете, проснати на земята. Веднага се обадил в полицията.

Пристигналите полицаи идентифицирали жената като Стейси Фалкън-Дюи (23) и синът й Джейкъб Дюи (на 3 години). И двамата били с множество рани, които са причинили смъртта им.

Първоначално сметнали, че това е неуспешен обир. Съдържанието на чантата на Стейси било разпръснато вътре и извън колата ѝ. Допълнителни доказателства показали, че зад престъплението може да има друг мотив.

Опаковъчната лента, която изглежда е била използвана за завързване на Стейси, е намерена на пътническата седалка на колата. Коланът на Стейси бил разкопчан и няколко копчета от ризата й били намерени в колата.

Съдебният лекар също предположил, че Стейси е държала сина си на ръце по време на стрелбата. Изстрелите преминали право през Джейкъб и уцелили момичето в ръката и рамото. След това нарушителят е произвел още два изстрела.

Стейси била цялата в синини, включително по врата, и със значителна рана на главата. Предполага се, че тази рана е от удар със задната страна на пистолета.

Освен това дрехите на Стейси били покрити с мръсотия, докато тези на Джейкъб били безупречно чисти. Това показва, че тя може да се е опитала да избяга, преди да бъде завлечена обратно в колата.

След това телата били преместени по средата на пътя. Предполага се, че извършителят е възнамерявал да тръгне с колата, но ключовете са попаднали между шофьорската врата и седалката.

Ключовете били открити едва след като криминалистите премахнали седалките. Полицаите подозират, че когато убиецът не е могъл да намери ключовете, той се е отдалечил от местопрестъплението.

Съседи, които живеели в района, съобщили, че са чули изстрели около 2:10 сутринта, което позволило на служителите да определят приблизителното време на инцидента.

По-рано вечерта Стейси помолила приятелка да гледа  сина й. Приятелката  живеела в дома, от който Стейси наскоро се беше изнесла. Стейси и нейният син наскоро се били преместили в апартамент на шест километра и живеели с гаджето на Стейси.

Стейси щяла да празнува рождения си ден с приятели и семейството си и се върнала за сина си около 1:45 сутринта. Свидетели казали, че са я видели да се качва в колата си и да потегля.

Пътят до дома трябвало да бъде кратък, само няколко минути. Съобщава се, че гаджето й е било вкъщи по това време и я е чакало. Но накрая на прага се появили полицаи.

Служителите внимателно разследвали този случай в продължение на няколко години. Няколко заподозрени били изключени, включително гаджето и бившия съпруг на Стейси.

В крайна сметка делото отишло в архива. През 2001 г. бил постигнат известен напредък в ДНК технологията. Случаят билвъзобновен, за да се разгледат нови следи. През същата година няколко проби от аутопсията са изследвани за ДНК и под ноктите на ръцете е намерена ДНК на мъж.

През 2002 г. криминалната лаборатория на щата Вашингтон получила съвпадение от затворника Джеръм Франк Джоунс. По това време той бил във федерален затвор в Калифорния за престъпление, извършено от него през 1995 г.

През 95 г. Джеръми Джонсън бил арестуван за друго престъпление. Именно негова ДНК „изскочила“ на местопрестъплението. Източник: Washington Department of Corrections, 1995

Следователи отлетяли до Калифорния, за да го разпитат. Когато му показали снимка на Стейси, той каза, че не я познава и отрече да е замесен в случая.

През 2002 г. те разпитват и управителя на стария апартамент на Стейси, където живеела нейната приятелка. Той потвърдил, че през 1994 г. там е живял мъж на име Джером Джоунс. Не е открита друга връзка между Стейси и Джоунс. През 2002 г., поради съкращаване на бюджета, случаят бил потулен за почти десет години.

През 2019 г. обаче подкаст отразил въпросния случай и благодарение на това отразяване семейството научило за съвпадението на ДНК. Тогава те поискали отговор от органите на реда защо тези доказателства не са довели до арест. През 2021 г. делото било официално възобновено.

През декември 2021 г. било открито допълнително ДНК на ръкава на палтото на Джейкъб, което той носел през онази нощ. Това ДНК свързва директно Джером Джоунс с местопрестъплението.

На 18 февруари 2022 г. Джером Джоунс (на 50 години към тази дата) бил обвинен по делото Стейси и Джейкъб. Джоунс трябвало да излезе на свобода през 2030 г. Ако бъде признат за виновен по тези обвинения, той вероятно ще бъде осъден на няколко доживотни затвора без замяна.

Advertisement