„Събудете ме по топло“. Вижте как софийският мечок Тони се готви за зимен сън

Източник: Зоологическа градина "София"

Знаем още от деца, че с настъпването на зимата мечките спят зимен сън. Изобщо не трябва да се приближаваме косматите хищници, а ако обезпокоим мечка през зимата можем да си уредим близкаа среща с апостол Петър.

Но да наречем този процес „сън“ не е много правилно. В биологията това състояние се нарича хибернация. Състоянието на сън и хибернация са физиологично свързани, но не са едно и също.

Нормалният сън е резултат от нервната система на организма. Ежедневното заспиване и събуждане на животно или човек е свързано с нивото на мозъчната активност. Без сън всеки организъм ще умре рано или късно.

Хибернацията е специално състояние на тялото, при което жизнените процеси се забавят с цел пестене на енергия в период на недостиг на храна. Нарушаването на зимния сън не води до гарантирана смърт, но животното ще се нуждае от спешно търсене на храна. Именно поради тази причина мечките са толкова опасни, ако преждевременно ги събудим от зимния им „сън“.

В състояние на хибернация изпадат не само дивите животни, но и тези, обитаващи зоопарковете. От зоологическата градина в София пуснаха любопитно видео във фейсбук страницата си, в което се вижда как мечокът Тони се е излегнал удобно в бърлогата си и се подготвя за зимна дрямка.

Камерите са заснети от специален фотокапан, поставен на тавана на вътрешното помещение. Очевидно на Тони му е повече от приятно, а ние му пожелаваме пълноценен зимен сън.

Advertisement
Фейсбук коментари