Майка ми ме потърси за първи път след толкова години. Казах й само няколко думи…

Майка ми ме потърси за първи път след толкова години. Казах й само няколко думи...
Изображение от freepik

Моето семейство е моят баща. Той ме отгледа от малък. Майка ми ме напусна, когато бях на четири години. На практика не я помня. Само някои очертания на лицето и това е всичко.

Често питах баща ми за нея. Помолих го да ми разкаже поне нещо за нея, но татко каза, че тя ни е напуснала и това беше краят на разговора.

Татко не се ожени за втори път. Вероятно не искаше отново да преживее загубата на любим човек. Някак си нямаше късмет в живота. Не познаваше и родителите си. Баща му пиел и починал рано, а майка му намерила някакъв чужденец и решила да си уреди по-добър живот и избягала с него в чужбина.

Затова баба ми отгледала баща ми. И той израснал като много добър човек. Аз също не познавах моите баба и дядо.

Леля Ирина, братовчедка на баща ми, ми разказа за майка ми. Тя нямаше собствени деца, така че на практика замести майка ми.

Леля Ирина каза, че родителите ми са се запознали в университета, докато са учили, и след това са се оженили. Планирали бъдещето си заедно и когато съм се появил аз, татко започнал да работи усилено, за да изхрани семейството.

Той често ходеше в командировки, така че често оставах сам.

Но татко винаги се опитваше да прекарва всяка свободна минута с нас, той много обичаше мен и мама. Понякога с баща ми ходехме в командировки. Затова още като малък бях посетил почти всяка страна в Европа.

Защо мама напусна баща, ще попитате? И аз все още не мога да го разбера. Оказва се, че майка ми винаги е била несериозна жена.

Когато татко бил в командировка, тя му изневерявала зад гърба му. Оказва се, че баща ми й обръщал твърде малко внимание.

Когато татко разбра за това, тя му махнала с ръка и казал, че е намерила по-добър съпруг и по-добър живот за себе си. Омръзнало й е да бъде домакиня и да чака като куче мъжа си.

Като не взела предвид факта, че татко се трудел за всички ни. Беше ме срам да разбера, че имам такава майка.

А още повече ми стана жал за баща ми. След като майка ми го напуснала, той си намерил втора работа и започнал да отглежда сина си сам. Щастлив съм, че баща ми ме е възпитал така. Няма как да намеря по-добър баща.

Тъй като той често пътуваше в командировки в европейски страни, ме изпратиха да уча в чужбина. Чуждите езици бяха доста лесни за мен. Затова отидох в Англия да уча.

В Лондон завърших с отличие. Хареса ми този град, така че планирах да остана там в бъдеще. След като заминах да уча, татко се върна на предишната си работа и сега отново лети в командировки из Европа.

Той често ме посещава, така че дори не се налага да се прибирам. Много ми липсва леля Ирина, но сега има модерни начини за комуникация, така че говорим почти всеки ден чрез видео чат.

В Лондон намерих своята любов. Наталия беше също българка,дошла в Англия, за да работи и да намери по-добър живот. Беше много добро момиче. Заедно сме от около година, така че за Великден планирах да дойда в България и да я запозная с татко и леля Ирина. Планирах да свържа живота си с тази мила красавица с кафяви очи.

Както си мислех, татко беше доволен от избора ми, както и леля Ирина. Планирахме да направим малък празник в чест на нашето запознанство.

Изведнъж се звъни на вратата. Отидох да отворя. Не очаквахме гости, а всичките ми роднини вече бяха в апартамента. На прага стоеше непозната за мен жена.

Но нещо ми подсказа, че съм я виждал някъде. Тя ме погледна в очите и каза:

Здравей, сине, толкова си пораснал!

А аз гледах тази жена и не можах да разбера какво прави тук. Гласът на баща ми се чу зад мен:

Какво търсиш тук? Какво искаш? – студено попита татко.

— Просто исках да видя сина си. Сине, аз съм, майка ти.

Погледнах тази жена и в мен нямаше нищо – нито съжаление, нито гняв, нищо. Тази жена ми беше просто непозната, не знаех коя е. Вдигнах очи към нея и отговорих равнодушно:

— Нямам майка, тя ни напусна отдавна. Не знам коя си. Моля те да напуснеш дома ни и да не идваш повече.

И затворих вратата. Не съжалявах за тази непозната жена. Всички скъпи и любими за мен хора бяха тук с мен. А другото не ме интересуваше.

Advertisement