Лазаровден има огромна сила! Ето какво се прави на този ден:

Лазаровден има огромна сила! Ето какво се прави на този ден:

Една от най-важните дати от църковния календар е Лазарова събота или Лазаровден. Този ден е неразривно свързан със събитията, предшестващи Страстната седмица. Този празник винаги се пада през Великия пост и се празнува преди празника Цветница. Светлият ден е символ на надеждата, любовта и победата на живота над смъртта.

Възкресението на Лазар е най-голямото чудо на Христос. Затова църквата се отнася към този ден по специален начин.

Какво се прави на този ден?

Разбира се, най-важното нещо в този ден е молитвата. Молитвата за здраве и изцеление от болести на този ден има огромна сила. Ето защо, на първо място, се препоръчва да присъствате на празнична богослужение на този ден и възнесете своите молитви към Всевишния.

В края на вечерната служба на този ден върбата се осветява. Така че, ако имате желание, можете да осветите клонките още вечерта преди празника Цветница.

Опитайте се да останете в този ден в радостно и добро настроение. В крайна сметка този празник е светъл ден, в който няма място за кавги и скърби.

Позволено е също така да има известна отстъпки в храненето за тези, които спазват Великия пост. Позволено е да се ядат рибни ястия, както и храна, приготвена в растително масло. Разбира се, яжте умерено.

Също така проявете милосърдие на този ден. Не отказвайте на ближния си във всяка възможна помощ и давайте милостиня на нуждаещите се.

По-добре е да отложите почистването, прането, гладенето и други домакински задължения за друг ден. Работата също не е приемлива. В противен случай рискувате да си навлечете неприятности.

Опитайте се също да не се карате с близките в този ден. Иначе ще трябва да се справяте с последствията от конфликта дълго време.

Advertisement