Рядък шедьовър на природата. Роди се напълно бяла пума (видео)

Рядък шедьовър на природата. Роди се напълно бяла пума (видео)
Източник: YouTube/La Vanguardia

В зоопарка Томас Белт в Никарагуа (Централна Америка) се роди рядко срещано животно – пума албинос. Все още не е известен полът на бебето. Ветеринарният лекар от зоопарка Карлос Молина каза пред репортери, че в момента в света има само четири бели пуми и новото малко е едно от тях.

Майката е родила общо три пуми, другите две са бежови на петна. Възрастните пуми вече са без петна, цветът им обикновено е бежов или кафяв. Майката и малките все още се държат в затворена клетка, за да я предпазят от стрес и чужди миризми.

Ако майката обърка човешките миризми с тези на котенцата, тя може да ги нападне. Бащата живее в отделна заграждение, за да не наранява малчуганите. Те ще бъдат показани на посетителите, когато навършат три месеца.

Бебето пума албинос е здраво и се храни добре, казва ветеринарният лекар. Той добавя, че пумите албиноси са много чувствителни към слънчевата светлина и изискват внимателни грижи.

Генетичната мутация, отговорна за изцяло бялата пигментация на малкото животно, е рядкост за вида. Молина заявява пред  AFP: „Щастливи сме, че го имаме, защото не се среща много често.“

Ако се отгледа в плен, продължителността на живота на пумата може да продължи 21 години, според Националната федерация за дивата природа.

Пумите обитават голяма част от Северна и Южна Америка. Това е четвъртата по големина котка в света и втората по големина в Америка; само тигърът, лъвът и ягуарът са по-големи от нея.

Заедно с ягуарундите, пумите са единствените американски котки, които са еднакво оцветени; оттук и научното наименование на този вид Puma concolor („едноцветна“).

Advertisement