Разпети петък: какво се прави и какво не се прави на този ден

Разпети-петък

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. Точно в петък, според преданията, Исус е бил разпънат на кръста, а след това погребан. В църквите на този ден се прави специална служба, в която и свещеници, и вярващи благодарят за покровителството и молят за зашита от беди и несгоди.

Църковната служба започва от самото утро. Много вярващи отиват на църква, за да възнесат своите молби и молитви до Всевишния.

На Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

След края на службата мнозина носят до вкъщи свещ, която е мощен амулет срещу зло, беди и напасти.

Също така свещениците препоръчват да се мине със свещта по ъглите на дома, за да се избави жилището от негативната енергия.

Какво още трябва да се направи в този ден и какво категорично се забранява?

Според каноните е прието да се въздържате от храна до края на службата.

Може да утолите глада само с малко парче постен хляб и вода. Смята се, че ако човек успее да изкара целия ден без храна, то цялата следваща година ще бъде здрав и много успешен.

Но ако по определени причини не може да си позволите да не ядете (например заради проблеми със стомаха), то в това няма нищо страшно. Просто се постарайте да намалите колкото се може повече порциите, доколкото това ви позволява здравето.

На Разпети петък е забранено да се занимавате с къщна работа, в това число и чистене. Всички приготовления за празника трябва да се извършат на Чистия четвъртък.

И готвенето не е желателно. Забранява се дори докосването до метални предмети в дома. Хлябът не трябва да се реже, само да се разчупва с ръце. На домакините е забранено да се занимават с шиене и бродиране.

В този ден е категорично забранено да се ругае. Постарайте се да не влизате в конфликт, ако възникне такава ситуация.

Не е редно да се слуша увеселителна музика и да се посещават шумни мероприятия. Този ден трябва да се прекара в покой.

Забранява се също така тежката работа, както и работата върху земята. Забранено е да се сади нещо в градината. Ако на Разпети петък засадите пшеница или друга култура тя няма да порасне.

Advertisement