Необяснимите 5 неща, които се случват, когато пиете КАФЕ

Необяснимите 5 неща, които се случват, когато пиете КАФЕ
Източник: Pixabay

Много хора по света не могат да започнат деня си без чаша горещо кафе. Освен невероятния си вкус, кафето ви дава необходимата енергия сутрин, а топлината му ви стопля.

Какво ще се случи, ако пиете кафе всеки ден?

Засилва метаболизма

Това е добра новина за тези, които искат да започнат да спортуват или вече спортуват. Кофеинът естествено повишава енергийните нива на тялото и засилва метаболизма. Ефектът е краткотраен, но докато трае, ще преливате от енергия.

Изследователите също установили, че спортистите, които пият чаша кафе след тренировка, повишават издръжливостта си с 66 процента! Кафето помага да се компенсират загубите на енергия по време на тренировка.

Мозъкът става по-здрав

Проучванията показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе на ден може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер при мъже и жени на средна възраст с 65%, и болестта на Паркинсон с 32-60%.

Кафето също блокира специфичен нуклеозид в мозъка, известен като аденозин. Аденозинът намалява активирането на невроните и освобождава полезни невротрансмитери в мозъка. Тъй като кофеинът потиска аденозина, той увеличава производството на полезни химикали като допамин, серотонин и норепинефрин.

Освен това други проучвания показват, че кафето подобрява настроението, реакциите, паметта и бдителността.

Ставате по-щастливи

Учени от Харвардския университет установили, че възрастните мъже и жени, които пият две до четири чаши кафе всеки ден, имат 50% по-нисък риск от самоубийство в сравнение с тези, които пият безкофеиново кафе или изобщо не пият кафе.

Освен това кафето съдържа много антиоксиданти, дори повече от плодовете и зеленчуците взети заедно. Съдържа полезни хранителни вещества, витамини B1, B2, B3 и B5, както и калий и манган.

Всички тези фактори допринасят за импулса на щастието. Така че пийте кафето си и се усмихвайте!

Намалява риска от развитие на рак на кожата

Проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, установи, че по-възрастните хора, които консумират четири или повече чаши кафе на ден, имат 20% по-нисък риск от развитие на злокачествен меланом, най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Това се случва, защото кафето съдържа големи количества антиоксиданти и фитохимикали.

Намалява риска от развитие на диабет

И накрая, според друго проучване, ръководено от изследователи от Харвардския университет, хората, които са увеличили консумацията на кафе с една чаша на ден в продължение на четири години, са имали 11% по-нисък риск от развитие на диабет.

Сега, след като знаете всички невероятни ползи за здравето от кафето, можете спокойно да пиете няколко чаши на ден. Или започнете да пиете тази здравословна напитка, ако сте били скептични.

Advertisement