Майка забелязала черни точки в носа на детето си. И иска да предупреди всички за опасността:

Майка забелязала черни точки в носа на детето си. И иска да предупреди всички за опасността:

Младата майка Меган Бъдън била луда по ароматизираните свещи. Все пак те придават на къщата специална атмосфера на комфорт! Но се оказва, че прекалената страст към тях може да причини щети на здравето.

„Обикновено не паля свещи за дълго време. Но този път реших да ги оставя да горят цяла нощ. Сутринта детето ми беше леко сополиво и взех памучни тампони, за да му почистя носа. Като ги извадих се оказаха черни, като от прах или изгоряло! И тогава разбрах, че е заради ароматните свещи!“ – казва Меган.

„И не можех да си представя, че свещите ще предизвикат такъв ефект! Но когато взех една от тях в ръцете си, видях на дъното предупреждение, че свещта не трябва да гори повече от три часа подред“, продължава разказа си притеснената майка.

Меган се заела да намери повече информация за ароматните свещи. Тя попаднала на статия на д-р Алистър Луис от Националния център за атмосферни изследвания към Йоркския университет.

Лекарят пише, че според резултатите от изследването са идентифицирани най-опасните свещи – с цитрусови и иглолистни аромати.

Ароматните масла, които се използват в свещи, при нагряване могат да образуват съединения, които са опасни за човешкото здраве. Лимоненът, вещество, което се използва широко в парфюмерията, се отличава със специална коварност.

Само по себе си това вещество е безвредно и се намира в големи количества в естествените етерични масла. Но при температури над 300 ° C лимоненът се разлага и при взаимодействие с въздуха образува нови съединения, по-специално формалдехид.

В допълнение, д-р Алистър Луис от Националния център за атмосферни изследвания към университета в Йорк твърди, че един вид лимонен, а именно L-лимонен, е канцероген! И се използва много широко в парфюмерията, особено в продукти с иглолистен аромат.

Този канцероген може да причини изгаряния на очите, кашлица и гадене, да раздразни кожата и в сериозни случаи да доведе до рак на гърлото и носа.

Според лекаря ситуацията се утежнява от съвременните уплътнени прозорци с двоен стъклопакет., които не пропускат въздуха. Заради това формалдехидът остава в апартамента за дълго време. Ситуацията се спасява от стайни растения, които частично го абсорбират.

След използване на ароматизирани свещи, освежители за въздух, ароматни почистващи продукти, Алистър Луис предлага да проветрите стаята. Експертът съветва да използвате свещи без аромат. 

Сега Меган Будън предупреждава другите хора за прекомерната страст към ароматните свещи. И за скритата опасност, свързана с тях.

Advertisement