Ако обичате да подремвате през деня, задължително прочетете това

спяща-жена

Обръщали ли сте внимание, дневният петминутен сън, седейки или полуседейки (някои успяват да заспят дори прави) ни дава повече бодрост и енергия, от продължителното нощно въртене в удобното, топло легло? Оказва се, че не бива да се отказваме от това удоволствие.

Ако имате възможност, през деня поспете поне половин час. Това дава огромен заряд енергия и бодрост – денят преминава по-незабележимо, а ежедневните дела не изглеждат толкова уморителни.

Какви са още плюсовете на съня през деня?

1.В организма се изработва хормон на щастие. По време на сън активно е изработва серотонин. Ето защо забележимо се подобрява настроението ни след дневния кратък отдих.

2. Увеличава се способността за съсредоточаване. Сънят през деня, както са изчислили учените, е еквивалентен на 200 мг кофеин. За това е достатъчно да поспите само час.

3. Увеличава творческият потенциал. Големите мислители учени, философи, художници често подремвали денем. И това е била кратка почивка между промеждутъците активност, по време на която ги навещавали гениалните идеи. Леонардо Да Винчи например заспивал често в моментите, когато рисувал своите шедьоври.

4. Подобрява паметта. Например стихотворението, което не успявате да научите, ще го запомните с лекота след кратка дневна почивка.

5. Петте сетива стават по-обострени. Храната изглежда по-вкусна, музиката по-звънка цветовете по-ярки.

6. Намалява се нивото на кортизол в организма. Той се деактивира по време на сън. Голямото му количество застрашава с депресии, предизвиква раздразнителност, недоволство, с нищо необоснована омраза.

Научихте ли нещо ново и полезно за себе си? Споделете тази информация с приятели!

Advertisement