Лична молитва към Богородица

молитва в църква
Източник: Pexels/ Joshua Davis

Молитвите могат да бъдат общи (когато всички се молим заедно в храма) и лични, тоест когато говорим на четири очи с Бог, Богородица, светиите. Общата молитва е красива, нейните текстове са проверени от хилядолетната практика на Църквата, тя ни обединява.

Според думите на Христос:

Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз всред тях.

Но стойността на личната молитва е изключително голяма. Съгласете се, невъзможно е да си представите човек да отиде в храма за обща молитва и да не се моли сам.

В личната молитва ние можем да формулираме точно нашите индивидуални молби, да ги изпълняваме в удобно за нас темпо. Скоростта на молитвата може да бъде като светкавица или може да тече като спокоен замислен разговор.

С какво молитвата към Богородица се различава от другите лични молитви? Именно с личността на Дева Мария. На първо място, за всички християни тя е майката на Христос. Чрез нея Бог извърши тайнството на нашето спасение. Освен това Божията майка трябваше да изпита всички мъки на майчиното сърце, когато детето й беше разпнато, а след Възкресението тя получи голяма утеха.

Няма по-близък човек до Господа от Богородица. Затова се случва така, че хората прибягват до Пресвета Богородица с молитви за застъпничество пред Бога, за даруване на децата, тяхното възпитание, за проспериращ брак, мир в семейството и защита от врагове.

Можете да се молите със свои думи или можете да четете акатисти, канони и други молитви, които се намират във всеки молитвеник. Най-важното е думите на нашите молитви да идват от самото сърце.

И ако да направим това (когато се молим със собствени думи) е сравнително лесно, то когато четем от молитвена книга, е необходимо да се уверим, че четенето не се превръща в просто четене, сякаш е обикновена книга.

Необходимо е да прокарате през сърцето и ума си всички думи, написани там. За да направите това, особено като свикнете, няма нужда да бързате, по-добре е да  оставите моленето да бъде бавно, да мислите за всяка дума.

Възможна е и комбинация. Тоест първо възхваляваме и се молим на Богородица с акатисти и канони, а след това добавяме нашата молба отделно.

Не е задължително личната молитва да се извършва у дома. Това може да стане в храма, но не по време на службата, за да не се разсейваър, а преди или след нея. И такава молитва ще бъде особено благодатна, както се прави в Божия дом.

Advertisement