Кръстенето – физическата форма на молитвата. Кръстете се при всяка трудна ситуация

християнски кръст
Източник: Pexels/Maurício Eugênio

Кръстът заема специално място в сърцето на всеки православен християнин. Разбираме, че този символ, някога примитивно средство за мъчение и смъртно наказание, днес ни напомня за победата на Христос над смъртта.

Православните християни правят кръстния знак, защото това, че вярваме в Христос като Въплътения Божи Син и всичко, което Той е направил за нас. Това е външно проявление, което илюстрира нашия възглед за Бог в Троицата (Отец, Син и Свети Дух) и нашата вяра в двете природи на Христос (напълно Бог и напълно Човек). Всъщност това е физическата форма на молитвата.

Знакът на кръста е символичен ритуален жест, който маркира четирите точки на кръста на Голгота над тялото. Той също така представлява любовта на Бог с цялото сърце, душа, ум и сила.

Знакът на кръста най-често се прави в името на Светата Троица, за да се отдаде почит на свят човек, свят обект, в началото или в края на молитва, за да се покаже смирение или съгласие или в много други случаи, които може варират леко в зависимост от регионалната/етническата практика или личното благочестие.

Когато влезете в православен храм, едно от първите неща, които ще забележите е, че някой се прекръства. Човек може да го направи, докато почита икона, може да го направи, когато влезе в църквата или когато излезе от нея.

Кръстът разкъсва всички вражи мрежи, които ни заобикалят.

Може да се кръстите ри всички трудни житейски обстоятелства (когато сте ядосани, уплашени), четейки тази молитва:

„Христовият кръст за целия свят, осветен с благодатта и кръвта на нашия Господ Исус Христос, ни се дава като оръжие срещу всички наши врагове, видими и невидими. В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин“.

Advertisement