Велика сряда е. Денят, в който Юда предава Христос

Исус и Юда
Източник: Pixabay/Ronsa06

Страстната седмица е в своята среда. Започва Велика сряда, която се смята за един от най-важните дни преди Великден. На този ден в живота на Христос се случили събития, чието значение е трудно да се оцени.

История 

Всеки ден от Страстната седмица има свое значение. Ако предишния ден местните жители слушали Исус Христос, който пристигнал в Йерусалим и слушали всяка негова дума, а учениците му били до него, то в сряда всичко започнало да се променя.

На третия ден от Страстната седмица православните вярващи си спомнят едновременно две важни събития. На Велика сряда Юда решил да предаде Исус Христос. Той отишъл при първосвещениците, където поискал 30 сребърника за предателството. Този ден ни насърчава винаги да правим правилния избор между любовта към Господа и материалните ценности. В крайна сметка предателят платил с живота си за грешното решение и злите мисли.

Второто събитие от Велика сряда е свързано с грешницата Мария Магдалена. На този ден Исус Христос бил във Витания, където вярващите идвали при него с молитви за изцеление на близки.

Изведнъж една здрава жена се приближила до него и помолила Спасителя за духовно изцеление. За да изпълни молбата на грешника, тя изляла смирна върху главата на Божия Син. Подобен акт възмутил учениците, защото такъв ритуал винаги се извършваше само за мъртвите. Само учителят благодарил на жената за този подарък.

Самият той по-късно тълкува това като подготовка за погребение. Смята се, че този акт се противопоставя на предателството на Юда, който по това време вече е предал Христос.

Традиции и обичаи на Велика сряда

Поради факта, че в този ден е извършено предателство, важно е да говорите само истината, опитайте се да бъдете по-открити с близките и приятелите си. Духовенството отбелязва, че това е специален ден на покаяние, в който е необходимо да поискате прошка от Бог и близките си, както и да им дадете своята прошка, защото самият Господ знаел, че един от учениците трябва да го предаде, но , въпреки това, той ги обичал всички.

Велика сряда е един от най-важните дни на Страстната седмица. По това време трябва да приключи прибирането на реколтата и селскостопанската работа, тъй като още на Велики четвъртък трябва да започнете да приготвяте великденски ястия. Този процес трябва да се извършва по чист и подреден начин.

В сряда вярващите спазват строг пост – сухоядене, като не се ядат храни, преминали термична обработка. Основата на храните днес е хляб, сушени плодове, ядки и вода. Само тези, които са в добро здраве обаче, могат да се придържат към такъв строг пост. За бременни жени, деца, възрастни хора и хора със заболявания се прави индулгенция.

В дните на Страстната седмица, особено на Велика сряда, е обичайно да се дава милостиня и да се дават подаръци на нуждаещите се, за да не се отдадете на греха на сребролюбието.

Страстната седмица е време на покаяние и въздържание, за да се възпита силата на волята и да се укрепи във вярата. Прекарайте този ден със семейството си, за да укрепите семейните връзки и заедно да се изправите срещу всяко зло.

Advertisement