Какви 5 неща се случват със здравето ви, ако пиете кафе всеки ден

Какви 5 неща се случват със здравето ви, ако пиете кафе всеки ден
Източник: Unsplash/Nathan Dumlao

Много хора по света не могат да започнат деня си без чаша горещо кафе. В допълнение към невероятния вкус, кафето дава прилив на необходимата енергия сутрин. Но какво ще се случи, ако пиете кафе всеки ден?

Повишава метаболизма

Това е добра новина за тези, които искат да спортуват или вече спортуват. Кофеинът естествено повишава енергийните нива на тялото и засилва метаболизма. Ефектът е краткотраен, но докато трае, енергията ви ще е на максимум.

Изследователите са установили, че спортистите, които пият чаша кафе след тренировка, повишават издръжливостта си с 66 процента! Кафето помогнало да се компенсират загубите на енергия по време на тренировка.

Мозъкът става по-здрав

Проучванията показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе на ден може да намали риска от Алцхаймер при мъже и жени на средна възраст с 65% и от Паркинсон с 32-60%.

Кафето също блокира специфичен нуклеозид в мозъка, известен като аденозин. Аденозинът намалява активирането на невроните и освобождава полезни невротрансмитери в мозъка. Тъй като кофеинът потиска аденозина, той увеличава производството на полезни химикали като допамин, серотонин и норепинефрин.

В допълнение, други проучвания показват, че кафето подобрява настроението, реакцията, паметта и бдителността.

Ще станете по-щастливи

Учени от Харвардския университет установили, че възрастните мъже и жени, които пият две до четири чаши кафе всеки ден, имат 50% по-нисък риск от самоубийство в сравнение с тези, които пият безкофеиново кафе или изобщо не пият кафе.

Освен това кафето съдържа много антиоксиданти, дори повече от плодовете и зеленчуците взети заедно. Съдържа полезни хранителни вещества, витамини B1, B2, B3, B5, както и калий и манган.

Всички тези фактори допринасят за импулса на щастието. Така че пийте кафе и се усмихвайте!

Намалява риска от развитие на рак на кожата

Проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, установи, че по-възрастните хора, които консумират четири или повече чаши кафе на ден, имат 20% по-нисък риск от развитие на злокачествен меланом, най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Това е така, защото кафето е с високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали.

Намалява риска от диабет

И накрая, според друго проучване, ръководено от изследователи от Харвардския университет, хората, които са увеличили приема на кафе с една чаша на ден в продължение на четири години, са имали 11% по-нисък риск от развитие на диабет.

Сега, след като знаете за всички невероятни и здравословни ползи от кафето, можете спокойно да пиете няколко чаши на ден. Или започнете да пиете тази здравословна напитка, ако сте били скептични.

Advertisement