И до днес спазваме тези 6 правила за дълголетие, формулирани от Авицена преди 1000 години

Авицена

Всички знаем за великия лечител Авицена, чието име е наравно с Хипократ и Гален. За него са написани огромен брой книги, учените от цял ​​свят все още използват неговите идеи и ние се учим на мъдрост от него.

Трудно е да се изброят всички таланти на учения, с които природата така щедро го е надарила: Ибн Сина остави гениално наследство като математик, философ, поет и музикант.

Успял в теологията (и на 10-годишна възраст той не само знаел целия Коран наизуст, но и го тълкувал), Авицена бил обзет от жажда за естествени науки и изучаване на човешкото тяло.

Той е първият учен, който не само създава билкови лекарства, тества свойствата им, но и научно обосновава тяхното действие. Неговият трактат “Канонът на медицинската наука”, медицинска енциклопедия в 5 тома, е феноменален научен труд.

Векове наред последователите на Авицена изучават тънкостите на лечебното изкуство от неговите произведения. Неговите постулати за дълголетие и здравословен начин на живот не са загубили своята актуалност и сега.

Ще ви разкажем за 6-те най-важни.

1. Контрол на чувствата и емоциите

Изненадващо, преди 1000 години този брилянтен учен свързва физическото и психическото здраве заедно, като казва, че тъгата и гневът не само отслабват тялото, но и стават причина за болести.

В своя трактат върху медицинската наука той много интересно описва метода за лечение на „треската на гнева“:

„Състои се в успокояване на болните, които са заети със забавни истории, приятна музика, игри и необичайни зрелища.“ Авицена

2. Храната и разделното хранене

„Количеството храна трябва да бъде такова, че да не натоварва, да не опъва краищата на ребрата, да не издува корема, да не ръмжи или да изплува нагоре… Освен това да не е последвано от гадене. , „кучешки апетит”, загуба на сила, ступор, безсъние…” 

Но говорейки за опасностите от преяждането, Авицена отбелязва, че причината е не само количеството храна, но и несъвместимостта на някои продукти. Той нарича храната „смилаема и несмилаема“, което означава, че всеки продукт се усвоява по различен начин.

Почти хилядолетие по-късно, през 1904 г., академик Павлов получава Нобелова награда за работата си върху физиологията на храненето и принципите на разделното хранене, за които говори Авицена.

3. Движението

Авицена в автор на уникален кодекс за здравословна физическа култура. И казва, че движението и физическите упражнения в детството са ключът към здравите старини, а в старостта – пътят към дълголетието.

Не напразно всички столетници на планетата наричат ​​движението основната тайна на своята активност и добро здраве.

4. Поддържане на теглото и водния баланс

Говорейки за поддържане на теглото, Авицена не е имал предвид само правилното хранене и диети (въпреки че често е предписвал гладуването на своите пациенти като единствено лечение). Но също и значението на пиенето на достатъчно вода за поддържане на нормално тегло и удължаване на младостта на тялото.

В своите трудове Авицена многократно споменава, че прекомерната тлъстина и слабост са врагове на здравето и дълголетието, а първият признак на стареене е „изсъхването на природната влага“.

И съвременните изследвания отново потвърждават това:

Наднорменото тегло става първата причина за сърдечно-съдови заболявания, намалявайки продължителността на живота.

Намаляването на способността на тъканите да задържат влага с възрастта често става причина за дехидратация – един от най-сериозните проблеми на старостта.

5. Сънят

Ибн Сина пише не само за това как сънят е полезен за тялото. Той дава подробни препоръки:

„Одеялото и високата възглавница насърчават здравето; крайниците трябва да бъдат разположени така, че главата да е по-висока от краката.“

„Смята се, че най-добрата позиция за сън е да започнете, като легнете на дясната страна и след това се обърнете наляво.“

„Прекомерният сън създава мудност на умствената сила и тъпота на мозъка.“

6. Безделието

Всичко ново е добре забравено старо! Не е тайна, че за да поддържате яснота на ума, трябва постоянно да натоварвате мозъка си: четете, правете упражнения, намерете развиващо се хоби, решавайте кръстословици.

Скуката поражда стрес, а безделието поражда слабоумие и сенилна деменция. И всички знаем това добре.

Авицена посветил живота си на изкуството да поддържа здравето. И най-удивителното е, че той формулира тези принципи на дълголетие и здравословен начин на живот, за които толкова много се пише и говори, преди 1000 години.

Advertisement