В името на Бога! Майсторът Тенчо, който създава икони от жици

В името на Бога! Майсторът Тенчо, който създава икони от жици
Стоп кадър: "Събуди се", Nova.

Добре дошли в работилницата на Тенчо Христозов. Наглед обикновена работилница, в която обаче се майстори нещо необикновено – икони. Благодарение на репортаж на предаването „Събуди се“ по Nova успяхме да научим за нетрадиционния занаят на този човек.

майстор-прави-икони-от-телефонни-кабели
Майсторът Тенчо сред творенията си. Стоп кадър: „Събуди се“, Nova.

Тенчо често може да бъде видян с клещи в ръка да майстори истински произведения на изкуството – красиви икони, които не са рисувани, а са направени от медни жици. Медните жички се взимат от телефонни кабели и се режат на по 1 мм. „Четката“, с която майсторът „изрисува“ иконите всъщност е обикновена чаена лъжичка. С нейна помощ той намества жичките.

икони-от-кабели
Първата икона Тенчо е създал през далечната 1984 г. Стоп кадър: „Събуди се“, Nova.

„Вече до такава степен съм свикнал, че мога да ги режа със затворени очи“ – споделя Тенчо и разкрива, че тайната на красивите икони е в това жичките да бъдат наредени една до друга, а не една върху друга.

икона-от-телефонен-кабел
Стоп кадър: „Събуди се“, Nova.

За да се визуализира образът на съответния светец върху дъската майсторът предварително го принтира и след това по контурите започва да нанася съответните телчета. Едва тогава идва ред на цветовете на иконата.

Множеството телефонни кабели Тенчо си набавя от приятели. Част от иконите биват продавани. „Но няма голям наплив“ – обяснява той и риторично пита колко трябва да струва една икона, при положение че се е трудил за нея поне 20 дни.

Advertisement