Ще обикнете това дете! Вижте размислите на малката Туче от Иван Шишманово (видео)

Ще обикнете това дете! Вижте размислите на малката Туче от Иван Шишманово (видео)
Скрийншот: БНТ

Сред лавината от риалити формати, които ни заливат в ефира всеки сезон, има и по-некомерсиални, но смислени предавания. В тях няма да видите поредните напомпани фитнес маниаци или силиконови гърли с айкю на тамагочи, а ще попаднете на много по-стойностни хора.

Такова е предаването на БНТ „България от край до край“. По своята същност то е журналистическо риалити, което показва живота на обикновените българи в отдалечените краища на родината ни и в обезлюдените села.

В едно от изданията предаването ни запозна с малката Туче от село Иван Шишманово, област Разград. По време на снимките момичето е на 9 години и й предстои да бъде в четвърти клас. Въпреки това познанията й и размишленията за света около нас поразяват.

Колко мъдрост струи от това дете! Тя е забележима от всеки неин отговор, по всяка тема. 

На въпрос харесва ли си селото момичето е категорично: „Много. Тук има най-различни игри. Дори аз си имам папагали“. След което с типичното за такива селца сърдечно гостоприемство кани водещия Йордан Димитров да ги види.

А сърцето на Туче наистина е голямо и прелива от любов и състрадание. „Когато някой страда, аз го усещам“, казва момичето. И разказва с блеснал поглед легендата за Демир Баба: „Всички му се подиграват, но той прегръща болката и на никой нищо не казва. За мен това е много ценно нещо“. 

Неусетно разговорът стига до „Малкият принц“. Съвсем на място, защото малката Туче сякаш е излязла от книгата на Екзюпери – така чиста и мъдра е. Момичето радостно споделя, че е чело книгата и че е запомнило, че за Малкия принц розата е единствена на света: „Най-ценното нещо за теб е единствено на света“, казва тя.

И добавя, че в този живот не е важно да си уникален. Не трябва да мислиш само за себе си, а да мислиш и за другите.

Докато слушаме размишленията й, няма как да не ни хрумне, че самата Туче е една Малка Принцеса – сякаш дошла от друга планета, за да облагороди нашия свят.

Advertisement