Ето защо трябва да ядете мандарини всеки ден

Ето защо трябва да ядете мандарини всеки ден
Източник: Pixabay

Всички знаем популярната поговорка, че една ябълка на ден и лекар не ти е нужен. Но ябълките не са единственият подходящ плод за тази поговорка, защото също толкова полезни са и мандарините.

Този плод с ниско съдържание на калории може да обезпечи голямо количество от нужните хранителни вещества. Ето 6 причини да ядете мандарини всеки ден:

1. Инсулт

Американската асоциация за сърцето препоръчва да се употребява повече количество цитруси каот мандарините, защото те намаляват шанса да получите исхемичен инсулт с 19 %!

2. Кръвното налягане

Хранителният режим с понижено количество натрий и цитруси значително намалява нивото на кръвното налягане. В мандарините също така се съдържа калий, което е важно за поддържане на нормално кръвно. Високата консумация на калий освен това намалява шанса от внезапна смърт  20 %.

3. Рак

Мандарините и сокът от цитруси могат да намалят риска от развитие на детска левкемия. Както във всички цитруси, в мандарините се съдържа витамин C, който е антиоксидант и се бори със свободните радикали, причиняващи рак. Мандарините имат и фибри, които при редовна употреба в големи количества могат да намалят риска от рак на дебелото черво.

4. Сърце

Здравото сърце е залог за активен живот. Мандарините са богати на витамин C, холин, фибри и калий, които заздравяват сърдечните мускули.

5. Диабет

Мандарините помагат в борбата срещу диабета, особено диабет тип 1, заради голямото количество фибри. Фибрите, особено при редовна консумация, помагат да се намали нивото на глюкоза  в кръвта. Мандарините също така са полезни и с това, че могат да регулират нивото на липидите, инсулина и захарта в кръвта.

6. Кожата

Витамин С, антиоксидантите, могат да осигурят добра защита срещу въздействията на слънцето, да намалят появата на бръчки по лицето и да пдобрят текстурата на вашата кожа. Този витамин е жизнено необходим в образуването на колаген, който, както се смята, предотвратява стареенето на кожата.

170 фитохимични вещеста и 60 вида флавоноиди правят мандарините един от най-полезните плодове в света!

Advertisement