Чудо на Възкресение! Миро потече от икона на св. Панталеймон в Странджа

Чудо на Възкресение! Миро потече от икона на св. Панталеймон в Странджа
Кадър: БТВ

Истинско чудо се случи покрай Възкресение Христово. Миро потече от 160-годишна икона в църквата „Свети Панталеймон“ в странджанското село Бродилово. 

В тази църква се пази най-голямата колекция от нестинарски икони, а една от тях се оказала чудодейна.

Иконата е на св. Панталеймон, като от църквата са пазели в продължение на месеци тайната, че нещо чудодейно се случва с нея. На Разпети петък от иконата започнало да тече миро и местният свещеник я обявил за миротечаща.

Според местните това е добра поличба и знак, че светецът ще бди над тях.

„Мирото тече около централната част на сърцето и се стича изцяло и само по мантията“, обясни пред новините на БНТ Георги Илиев, член на църковното настоятелство.

Че с иконата се случва нещо необичайно, Георги Илиев забелязал още миналия август, докато водел нестинарското шествие към близкия параклис с аязмо.

На 9 август сутринта, когато е празникът на св. Панталеймон, той установил, че най-старото аязмо, което от над 20 години е било пресъхнало, е пълно с вода.

След празника иконата започнала да мироточи. А на Разпети петък, когато отворили църквата, видели, че мирото вече е наистина много.

Според свещеници когато от иконата тече миро, светецът или плаче за нас, или ни изпраща лек. Но понеже свети Панталеймон е бил виден лечител, се смята, че поличбата е добра и светецът иска да ни изцели и физически, и духовно.

За чудото с миротечащата икона се разчуло бързо в областта и църквата бе изпълнена с миряни на Възкресение Христово.

Но тъй като почти всеки посетител иска да се докосне до мирото и да си вземат от него, от църквата обмислят как да съхранят миротечащата икона, съобщават от БНТ.

Advertisement