Ето защо не бива да пълним с вода празна пластмасова бутилка

пластмасова-бутилка-вода

През лятото почти всеки от нас обича да вземе използвана, празна бутилка от минерална вода, да налее в нея друга вода и да я вземе със себе си, например, на плажа. Е, или в гората.

И това е ОГРОМНА грешка.

Според учените във всяка бутилка, чиято течност вече е изпита, се появяват невидими за окото микропукнатини. И те са отлична среда за размножаване на опасни микроби и гъбички. Най-опасният от тях е норовирусът.Колкото и пъти да миете бутилката след първоначалната й употреба, тези микроби ще продължат да се размножават.

Едно проучване, публикувано в Canadian Journal of Public Health, разглежда 76 бутилки с вода, които учениците носят със себе си от вкъщи.

Почти две трети от тях са били заразени с норовирус. По-точно концентрацията му превишава „нормата“ няколко пъти.

Учените подчертават: това се случва във ВСИЧКИ бутилки, които веднъж са били отворени, изпразнени и продължават да стоят у дома, на нормална стайна температура.

Друго проучване на KLTV News направило същото, събирайки няколкостотин бутилки с вода, които били използвани повторно седмица след изпиването на „оригиналната“ течност.

Ето какво споделя авторът, д-р от Тексаския здравен център, Ричард Уолъс, направил този експеримент:

„Абсолютно всички бутилки имаха много, много много бактерии. Много повече, отколкото в обикновените фабрични бутилки. И те могат да ви превърнат в болен човек. В най-добрия случай се сблъсквате с хранително отравяне, което ще причини гадене, повръщане и диария. В най-лошия – ще имате най-лошата треска в живота си.“

Но аз я мия, какво лошо има в това?

Измиването на бутилки, дори и със сапунен разтвор, „изгонва“ бактериите от бутилката за много кратко време, буквално за няколко десетки минути, казват лекарите.

Освен това трябва да се помни, че измиването и честата употреба на бутилката води до разрушаване на самата пластмаса. Особено ако измиете бутилката с гореща вода.

Скот Белчър, професор по фармакология в университета в Синсинати, обяснява:

„Всяко силно нагряване на пластмасата води до отделяне на опасни химикали от нея. По-добре е да не правите нищо подобно.“

Какво да направите, ако сте свикнали да носите вода със себе си, когато излизате от къщата? Купете специална метална бутилка за това. Такава, която е създадена за това!

Advertisement
Фейсбук коментари