Ето как са оцелели децата, прекарали 40 дни в джунглата:

Ето как са оцелели децата, прекарали 40 дни в джунглата:
Източник: Reuters

Колумбийски „деца чудо“ бяха намерени живи 40 дни след самолетната катастрофа в джунглата на Амазонка. Смята се, че децата, едното от които е само на 11 месеца, са яли храната, пусната от спасителите, и са използвали знанията на своите предци, за да оцелеят.

Измършавели и покрити с ухапвания от насекоми, четири деца от местното население бяха спасени в колумбийската Амазонка в петък следобед, 40 дни след като самолетът, с който пътували, се разби в джунглата.

С невероятна издръжливост децата понесли тежки бури в една от най-негостоприемните части на южноамериканската страна, дом на хищни животни и въоръжени групи, пише The Guardian.

„Те ни дадоха пример за тотално оцеляване, който ще остане в историята“, каза колумбийският президент Густаво Петро, ​​наричайки го „радост за цялата страна!“

Четиримата братя и сестри, на възраст 13, 9, 4 години, плюс 11-месечно бебе, идват от общността на индианците Хуитото. Въпреки недохранването нито едно от децата не е сериозно болно, дори и най-малкото дете, което прекарало първия си рожден ден в джунглата.

Смята се, че момчетата са оцелели с комплекти за оцеляване, които групата за търсене е хвърлила във въздуха в джунглата, но знанията, които са получили от баба си, също може да са били жизненоважни, каза Джон Морено, индиански вожд от близкия Уаупес.

„Това е девствена гора, гъста и опасна… и те са използвали знанията, които са получили от общността, знанията на своите предци, за да оцелеят“, каза той пред местното издание Cambio.

Смята се, че хлапетата са оцелели с комплекти за оцеляване, които групата за търсене е хвърлила във въздуха в джунглата, но знанията, които са получили от бабите си, също може да са били жизненоважни, казва Джон Морено, индиански вожд от близкия Уаупес.

„Това е девствена гора, гъста и опасна… и те са използвали знанията, които са получили от общността, знанията на своите предци, за да оцелеят“.

По-голямата сестра построила подслони. Отбелязва се, че 13-годишно момиче е закрепило колибите с ластици.

Четиримата братя и сестри са били на борда на Cessna 206, летяща от Сан Хосе де Гуавиаре до Араракуара, провинция Амазонас, сутринта на 1 май, когато пилотът е издал спешен сигнал заради повреда на двигателя.

Две седмици по-късно самолетът е открит с носа си дълбоко заровен в джунглата в провинция Какета, на 175 километра южно от Сан Хосе де Гуавиаре. На мястото са открити телата на трима възрастни, включително 33-годишната майка на децата, но следа от децата не е открита.

През следващите дни имаше искрица надежда. На около 500 метра от мястото на катастрофата издирвателните групи откриха отпечатъци, нахапани плодове и използвани пелени.

Спасителните усилия, наречени операция „Надежда“, бързо бяха засилени и в крайна сметка включваха 150 войници и 200 доброволци от местните коренни общности, както и екип от 10 белгийски овчарки, покриващи площ от над 323 квадратни метра. км. Сега, между другото, продължава издирването на Уилсън, едно от кучетата, които изчезнаха по време на операцията.

Групата за издирване извърши няколко претърсвания от въздуха, като прикрепи към хеликоптера високоговорител с голям обхват, по който пуснаха съобщение от бабата на децата на техния език, в което се казва, че издирването продължава и че трябва да останат където са.

Децата обаче били в движение – открити са с увити крака в ивици плат – и това усложнило издирването. Първоначалните надежди децата да бъдат открити живи бързо изчезнали. Търсещата група се натъква на изоставените лагери на бунтовническите групи. Броят на полетите е намален и съвместният команден пункт в Сан Хосе де Гуавиаре е разпуснат.

Но два дни преди да бъдат открити, бригаден генерал Педро Санчес казал, че все още вярва, че децата са живи и че трудността при намирането им се дължи на движението им през гората.

„Това не е игла в купа сено, това е малка бълха в килима, защото те продължават да се движат“, каза той пред местната преса, „но ако, не дай си Боже, бяха мъртви, щяхме да сме ги намерили досега, защото биха били неподвижни.“

Около 17 часа в петък армейското радио избухна от викове „Чудо! Чудо! Чудо! Чудо!“ Група от 10 войници и осем доброволци от местното население намериха пресни следи и ги последваха до мястото, където откриха децата насред поляна.

В петък военните туитнаха снимки на група войници и доброволци, позиращи с децата, увити в термо одеяла. Един от войниците доближи бутилка до устните на най-малкото дете. „Комбинирането на нашите усилия направи това възможно“, каза колумбийското военно командване в туит.

„Джунглата ги спаси“, казва президентът на Колумбия. „Те са децата на джунглата, а сега са и децата на Колумбия.“

Advertisement