Любов за цял живот – 17 години щъркел долитал при своята любима, която била със счупено крило

Любов за цял живот – 17 години щъркел долитал при своята любима, която била със счупено крило
Източник: Alan Stankovic/Instagram

Малена чакала своя „принц“ всяка пролет и той, изминавайки по 13 хиляди километра, винаги се връщали, за да види любимата си.

Тази невероятна започва преди повече от 20 години. Женски щъркел наранил тежко крилото си и чакала края си, но бил спасена от пенсионера Степан Вокич от хърватското село Бродски варош.

Човекът живеел сам, жена му починала, а децата се изнесли. И за разпусне по някакъв начин, той често ходел на разходка из покрайнините на селото.

По време на поредната си разходка из местните поляни и просеки мъжът видял снежнобяла птица. Когато се приближил до нея, разбрал, че птицата има проблеми с крилото си.

Мъжът, без да се замисли, взел щъркела в ръцете си и се прибрал. Бил женски бял щъркел, който Степан кръстил Малена.

Появата на годеника

Крилото на Малена така и не зараснало, така че дядото и щъркелът започнали да живеят заедно. През зимата птицата се сгушвала в просторната къща, през топлия сезон – в гнездо, което пенсионерът построил за нея.

Всяка година тя чакала своя годеник, такъв бил инстинктът й, но той все не се появявал. Минали няколко години, преди новият младоженец да забележи самотната Малена. Двамата танцували и си гукали. Скоро в гнездото се появили яйца.

Пернатата двойка прекарала цялото лято заедно, докато потомството им пораснало. Те се редували в люпенето на яйцата. Когато Малена поемала управлението, мъжкият тръгвал на лов за бръмбари и жаби.

Малките щъркели пораснали, напуснали гнездото си и нейният мъжки на име Клепетан ги последвал в топлите страни.

Срещите им продължили много години. Всичко се повтаряло от година на година: „сдвоени“ танци, снасяне, мътене и отглеждане на малките пиленца. Степан също участвал в отглеждането.

Той ходел на риболов в местно езеро, а след това организирал рибно пиршество за любимите си щъркели. В природата обикновено половината от потомството оцелява, но тази хърватска двойка имала всичко.

И то защото Степан Вокич, техният мил и умен човек, им помагал.

Привързаност, на която може да завиди всеки

Цялата страна познаваше двойка щъркели от Бродски Варош. Репортерите правели репортажи неведнъж за тяхното ежегодно събиране и безкористна любов.

В близост до гнездото били монтирани камери, за да наблюдават как расте прекрасното, здраво потомство. Клепетан дори се сдобива с GPS сензор, който показва движението му. Оказало се, че всяка година щъркелът отлита в Южна Африка и се връща в Хърватия през пролетта.

За да прекара зимата и отново да отлети до любимата си Малена, той преодолявал 26 хиляди километра годишно.

В продължение на 17 години Степан Вокич наблюдава гукането на щъркелите. Дълги години Клепетан пристигал в края на март, но от 2016 г. започнал малко да закъснява. Все по-трудно му било да преодолява познатия път, защото вече не бил млад. В природата щъркелите живеят 20 години.

Краят на историята

През 2019 г. се състояла последната им среща и се появили последните щъркели. В края на април Клепетан напуснал къщата и отишъл на полето. Седмица по-късно медиите съобщиха, че Малена е останала вдовица.

Така приключила една 17-годишна любовна история. През това време двойката родила 66 великолепни бели щъркела.

Advertisement