„Последната ваканция“: шестима приятели буквално се изпарили във въздуха

„Последната ваканция“: шестима приятели буквално се изпарили във въздуха

Тази история се случила преди 28 години. Тогава шест млади момчета изчезнали наведнъж на езерото Онтарио. Все още не се знае къде са отишли ​​и какво се е случило с тях този ден.

Джей Бойл, Майкъл Къминс, Даниел Хигинс, Чад Смит, Роби Румболт и Джейми Лефевр били забелязани за последно на 17 март 1995 г. Те били на по 17-18 години.

Училището било във ваканция, така че младите момчета се забавлявали, както всички останали на тяхната възраст. Решили да отидат до кея. Казали на един от приятелите си, че може да се повозят с лодка.

На следващата сутрин момчетата не се прибрали. Не са контактували със семействата си и с приятели.

Роднината веднага се свързали с полицията. В началото полицията не приела сериозно сигнала за изчезналите. Те решиха, че най-вероятно хлапетата са останали някъде за през нощта.

Или са продължили партито си другаде. Но два дни по-късно нито едно от момчетата не се появило. Тогава полицията се задействала. Започнало мащабно издирване на момчетата.

Полицията пристигнала на кея, за да го огледа и да разговаря с хора, които държали лодки там. Установено било, че живеещи в близост до кея са чули шума на моторна лодка по езерото около три сутринта.

На следващата сутрин съобщили за откраднати две лодки: четириметрова моторна лодка и триместна гребна лодка. Полицията решила, че лодките може да са се преобърнали през нощта, а момчетата да са били във водата без жилетки.

Било март месец. Дори и да можели как да плуват добре, водата била твърде студена. Освен това били пили бира.

Към местните полицейски сили се присъединили Морската пехота на полицията в Торонто, бреговата охрана, лек издирвателен самолет и хеликоптер от въздушно-морската спасителна единица. Хиляди доброволци от цял ​​южен Онтарио се включили в издирването. Но нито момчетата, нито изчезналите лодки някога са открити.

Всъщност не било намерено абсолютно нищо – дори нито една дреха. Дори ако приемем, че момчетата все още са плавали на лодките и са се обърнали, все щяха да останат някакви следи. Спасителни екипи претърсили цялото крайбрежие, но и там не били открити следи.

Вечерта, когато изчезнали момчетата, езерото било доста спокойно. Странно е, че шест момчета, които умеят да карат лодки от детството си, могат да се преобърнат и да се удавят, и то едновременно.

Въпреки че лодките и телата на момчетата никога не са открити, полицията все още смята, че са се удавили. Но дори загубата на двете лодки не потвърждава, че точно момчетата са ги взели онази нощ. На мястото, където изчезнали лодките, за съжаление не били монтирани камери.

Три години след изчезването на момчетата, останките на двама души били извадени от река Ниагара. Имало запазени останки от вещи от едната жертва. Полицаите съобщили за червени дънки Levis с кафяв колан, бели чорапи и черно портмоне.

В деня, в който Джей изчезнал, майка му си спомнила, че той носил дънки в този цвят. Сестрата на Джей също посочила, че намереният колан е на Джей. Когато семейството на Джей поискало от полицията да направи ДНК тестове на останките, те отказали, като казали, че това е много скъпа процедура.

Семейството на Джей предложило да плати за разследването. С помощта на нает от тях частен детектив те подават молба за получаване на документите по този случай и извършване на ДНК тест.

От този момент нататък започнали да се случват странни неща. Полицаите, работещи по този случай, започнаха да бавят нещата. Правели се, че не знаят в коя администрация са останките. Освен това не им давали номер на заявката.

Семейството трябвало да премине през много препятствия, за да получи достъп до останките. В крайна сметка, когато детективът се сдобил с докладите относно останките, той бил изумен. Там всичко било редактирано и коригирано, включително свидетелските показания и много от имената.

Когато най-накрая получили достъп до останките и ги изпратили на съдебния лекар, им било казано, че няма достатъчно доказателства, за да направят ДНК профил. Панталоните били напълно погрешно идентифицирани. Това изобщо не били червени дънки, а всъщност били оранжеви панталони. Не позволили на детектива да види панталоните, а съдебният лекар заявил:

„Не можахте да получите останките толкова дълго заради полицията, защото не са ги съхранявали правилно.“

Семейството притиснало властите да направят ДНК профил. След бюрократичните спънки службата най-накрая се съгласила да направи анализ. Резултатът показал, че останките не принадлежат на Джей.

Това не е единствената странна подробност в случая. Кадрите на три от момчетата, които отиват на кея, изчезнали мистериозно. Когато частният детектив поискал това видео, му казали, че никога не е имало такова.

Но семействата били видели този запис със собствените си очи. Те разпознали децата си на записа. На определени мисли навежда и странната работа на полицията, която забавила разследването. Може би са прикривали някого.

Този странен и объркващ случай остава неразгадан. Кой стои зад изчезването на шестимата младежи най-вероятно ще остане загадка.

Advertisement