Благодарете на Дева Мария още сега. Благодарствена молитва към Богородица

Благодарете на Дева Мария още сега. Благодарствена молитва към Богородица
Изображение от freepik

Църквата нарича Божията Майка, нашата духовна майка на всички хора на земята, не просто свята, а Пресвета, свръхсвята Дева. И дори въпреки факта, че човешката раса разпна Нейния Син, тя посвети целия си живот в служене на хората.

Неведнъж е показвала своите чудеса, помагала е, утешавала, спасявала… И нашата благодарност никога не може да свърши, както и нашите молитви на покаяние за греховете ни.

И колкото и да издигаме молитвите си на благодарност към небето, все още няма да има онези думи, които да изразят напълно всичко, което тя направи и прави за нас.

Просто няма думи на благодарност, които да изразят моята безгранична любов, цялата ми надежда и цялото ми преклонение пред Нейния майчински подвиг, Нейната майчина любов.

Тя изтърпя всички беди, като обикновена майка, изтърпя всичко като майка и беше и болезнено за нея, както е трудно за всички живи майки. Въпреки своята святост тя беше човек, умееше да обича, да се тревожи майчински, както само майката умее, умееше да мълчи и както се казва в Евангелието „да тури всичко в сърцето си“.

Може би това е най-удивителното служение на една майка, това е специален талант, който Бог дава на майките: да поставят всичко в сърцата си.

Богородица трябваше да изтърпи толкова много, да види толкова много подли постъпки спрямо Сина си, да чуе толкова лоши и долни думи, да изтърпи толкова тежки и ужасни неща, които една майка може да понесе, че дори не можем да си представим.

И публичен съд, и страшна екзекуция, и страшната смърт на Нейния Син, Господа и Спасител Христос. Но въпреки това сърцето й винаги беше отворено както за човешката болка, така и за страданието на всеки.

Сърцето й не се огорчи, не се отчая, не намрази, не стана жестоко и отмъстително, а напротив, при дългоочакваната среща със своя Син тя се зарадва, благодари и го помоли да благослови онези, които ще почетат Нея и Нейната памет.

Когато Богородица предала душата си в Божиите ръце, прозвучала ангелска песен.

Затова можем само да благодарим, да помним, да се молим пред нейния най-чист образ, пред нейния образ на майчина любов, пред образа на чистота, вярност и безкомпромисна преданост. Благодарни сме й за образа, от една страна, на една крехка, нежна, ранима, както изглежда на пръв поглед, майка.

И в същото време сме й благодарни за това, че за това, че
стана за нас здрава и непреодолима стена пред греха, пред неистината, пред злобата, пред омразата.

В края на краищата няма такава омраза, която да надмине любовта към Бога и няма такава човешка омраза, която да се издигне над любовта на Богородица. Няма такъв гняв и жестокост, които да смажат Нейната майчина любов.

Благодарствена молитва към Богородица

Ето една молитва, която може да направи това, поне малко да докоснем сърцето й и да изразим благодарността си и нашата любов към нея.

„О, Пресвета Дева Мария! Царице на земята и небето! Майка на нашия Спасител! Ти си нашата надежда, опора и подкрепа! Нашата утеха е в Теб! Благодаря Ти, Пречиста Дево, за светлите дела, за изцелението на недъзите на душата и тялото, за Твоето състрадание към нас, за избавлението на душите ни от злоба, скръб и зли помисли! В Теб е цялото безсмъртие, сила и любов! Моля, приеми моята благодарност към Теб! Благодаря ти, Света Богородице, че се молиш пред Господа за душата на всеки! Благодаря Ти за мира и светлината в душата ми, за здравото тяло и чистите, добри мисли! Да бъде силата Твоя с мен до края на моя път! Никога няма да се уморя да прославям Твоето пресвято име и моята молитва в думите на благодарност към Теб звучи.  Амин“.

Advertisement