Кой стои зад терористичната атака в Русия? Два детайла издават убийците според експерт

Кой стои зад терористичната атака в Русия? Два детайла издават убийците според експерт
@astrapress / Telegram

Кой всъщност стои зад терористичната атака в „Крокус“? Две подробности издават вероятните убийци, съобщава tsraigrad.tv.

Кадрите от трагедията са анализирани от Александър Михайлов. Той е пенсионирал се генерал от ФСБ.

Александър Михайлов подчертава, че служителите на реда трябва да проверят всички възможни версии кой може да стои зад трагедията:

„Имаме огромен брой мигранти. Не е ясно кой, с каква цел и къде, условно казано, са се натурализирали. Много от тях вече имат руски паспорти. Ето защо днес има доста заплахи. Опасността идва не само от представители на Украйна, но и от други формирования, които извършват терористична дейност, включително ислямистки.“

Експертът добавя, че няколко пъти е гледал и анализирал кадрите от концертната зала и е направил няколко междинни извода:

„Забелязах, че тези въоръжени хора бяха без балаклави и маски. Това е по-характерно за радикалните ислямисти. Спомняте си, те почти винаги са без маски, с изключение на отделни герои. Склонни са да действат с открито лице. Освен това, както съобщават някои очевидци, нападателите са имали и бради. Това също може до известна степен да показва почерка на радикалните ислямисти.“

Как са влезли въоръжени?

По-рано експертът Михаил Игнатов даде подробен коментар как биха могли да се развият събитията. Според него местната охрана на залата може да е била убита веднага на входа:

„Как са докарали автоматите незабелязано? Как са попаднали там с автомати през металотърсача? Това означава, че може да са действали в движение. Още не съм готов да дам категоричен отговор, но би могло да са открили огън още на входа.“

Тактиката, използвана от екстремистите, е била добре обмислена. Както обяснява Игнатов, въоръжените са действали без нерви и са предизвикали взрив, за да настане паника и да се слеят в тълпата.

„Това са били обучени хора, които ясно са знаели своята роля и място. Те са знаели как ще действат. Всичко е било без суетене, никой никъде не е бягал“. 

Интерфакс, позовавайки се на източник от оперативните служби, уточнява, че нападателите са били от двама до петима. Каналът на Baza в Telegram потвърждава, че очевидци действително съобщават за петима брадати нападатели с картечници и раници. Чека-ОГПУ посочва, че единият от нападателите е имал огнехвъргачка със себе си.

Advertisement