9-годишното момиче, което спасило над 60 хиляди живота

9-годишното момиче, което спасило над 60 хиляди живота

„Това момиче спаси хиляди животи след смъртта си“, казват почти всички медии в различни страни по света за Рейчъл Бекуит.

Деветгодишната Рейчъл събирала пари за чиста питейна вода за засегнатата от бедност Африка и дарявала косата си, за да направи перуки за деца с рак.

Тя починала при ужасни обстоятелства, но последното й желание било спасяването на 60 хиляди живота…

Един ден ръководителят на благотворителната организация Charity: water, Скот Харисън, дошъл в Сиатъл. В своята лекция, на която присъствала малката Рейчъл Баквис, той говорел за това как хората в най-бедните страни страдат от липса на питейна вода.

Момичето било шокирано от кадрите, на които хора пият мръсна вода от локви и блата, за да умрат по-късно от инфекция.

Рейчъл убедила родителите си да не канят никого на деветия й рожден ден. Освен това помолила приятелите си да не й дават подаръци, а вместо това да прехвърлят пари на нейната страница във фонда Charity: water.

Там тя събирала средства за изграждането на кладенци, за да помогне на африканците, страдащи от липса на чиста питейна вода.

Момичето трябвало да събере сумата от 300 долара, която според изчисленията на фонда можела да спаси живота на петнадесет души. Това не била първата й благотворителна акция: до деветгодишна възраст тя отгледала и подстригала косата си два пъти, за да я дари за перуки за деца с рак.

Въпреки това, спестявайки от подаръци, момичето успяло да събере само 220 долара.

Месец и половина след откриването на благотворителната страница се случила трагедия: 13 коли се ударили на магистрала в Сиатъл. Десетки хора били хоспитализирани със сериозни наранявания, но единствената жертва на тази катастрофа била малката Рейчъл. 

Момичето било свързано с апарати за изкуствено поддържане на живота, но не  дошло в съзнание. Междувременно роднини, семейни приятели или просто познати започнали да даряват малки суми пари на страницата на Рейчъл в уебсайта Charity: water.

Размерът на даренията започнал да расте бързо, привличайки вниманието на обществеността.

Когато станало ясно, че Рейчъл няма да дойде в съзнание, животоподдържащото оборудване било изключено.

Последното желание на момичето било да се дарят пари за чиста питейна вода.

Стотици американци научили за това. Скот Харис, същият човек, чиято лекция навремето шокирал Рейчъл, след като научиl за смъртта й, отново открил нейната благотворителна страница.

Той така и не успял да се срещне с момичето от Сиатъл, което стояло на опашка, за да му зададе въпроси. Опашката била твърде дълга, а майка й бързала.

Сега той гледал всеки ден невярващо как се сбъдвало предсмъртното желание на Рейчъл: даренията залели страницата й.

Десетки хиляди хора от цял ​​свят написали десетки хиляди трогателни писма на страницата на Рейчъл. Историята се развила бързо. Деца от различни страни разтърсили своите касички и помолили родителите си да преведат пари по сметката на Рейчъл.

Когато набирането на средства приключило, станало ясно, че 31 997 души от цял ​​свят са дарили 1 265 823 долара.

„Бях завладяна от огромна любов и подкрепа, това е неописуема болка и щастие едновременно“, казва майката на момичето Саманта Пол.

Онези триста долара, които Рейчъл Бакуис искала да събере, можели да спасят дузина души от смърт. Парите, събрани сега, можели да осигурят питейна вода в много африкански села и да спасят живота на около 60 000 души.

След смъртта си момичето спасява още един живот. Органите й били трансплантирани на мъж, който бил на ръба на смъртта.

Майката на Рейчъл, Саманта Пол, продължава делото на дъщеря си: тя събира дарения за пробиване на кладенци в африканските страни.

Advertisement